Σε μείζον θέμα για την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα έχει εξελιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η εξεύρεση της φόρμουλας με την οποία η «πράσινη» μετάβαση θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, όπως σημείωσε χθες ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο 6ο Renewable & Storage Forum.
Όπως πρόσθεσε, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η φόρμουλα αυτή βρίσκεται σε ένα τετράπτυχο πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από την επιμονή στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Παράλληλα, είναι απαραίτητο το ισορροπημένο μίγμα ανάμεσα στις τεχνολογίες με υπεράσπιση της αιολικής ενέργειας στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, όπως επίσης και η προώθηση αδειοδοτικά, κανονιστικά και επενδυτικά των μεγάλων αντλησιοταμιευτικών μονάδων. Καταλύτης είναι επίσης και η επιτάχυνση των αναγκαίων επενδύσεων στα ηλεκτρικά δίκτυα.
«Επιπρόσθετα απαιτείται επίλυση του προβλήματος των περικοπών και μετριασμός των επιπτώσεων του φαινομένου των μηδενικών τιμών στην αγορά. Πρόκειται για προβλήματα που αν δεν αντιμετωπισθούν είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε. Όπως συμπλήρωσε, μέχρι τώρα οι επενδυτές αντιμετώπιζαν το ρίσκο της έκθεσης στις τιμές αγοράς.
Φθηνή η «πράσινη» ενέργεια
Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, σε αυτό προστέθηκε το ρίσκο της ποσότητας της ενέργειας που τελικά θα εγχέεται (περικοπές) και τώρα αναφύεται το ρίσκο του πόση από αυτή την ενέργεια τελικά θα αμείβεται (μηδενικές τιμές). Οι αναγκαίες συνεπώς αλλαγές στην αγορά είναι απαραίτητο να απαντούν στα προβλήματα αυτά στον ίδιο βαθμό που θα οδηγούν σε ένα μοντέλο που θα αποκαλύπτει με διαφάνεια το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργεια και έτσι θα συντείνει στην εκλογίκευση και τελικά μείωση των τιμών στον τελικό καταναλωτή.
Το τελευταίο αποτελεί και υπαρξιακό θέμα για τις ΑΠΕ. Οι εχθροί της «καθαρής» ενέργειας και των επενδύσεων σε αυτές με έμφαση διατείνονται ότι εκτός των άλλων οι ΑΠΕ είναι αχρείαστες διότι το ρεύμα παραμένει ακριβό για τον καταναλωτή. Προσπαθούν δηλαδή να ανατρέψουν τον ένα από τους δύο πυλώνες της αναγκαιότητας των ΑΠΕ. Ότι δηλαδή προσφέρουν φθηνή ενέργεια σε σχέση με τους ρυπογόνους σταθμούς από ορυκτά καύσιμα. Όταν πράγματι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στο λογαριασμό, τότε το σύνθημα αυτό μοιάζει βραχυπρόθεσμα απλοϊκά ορθό.
Μικρές μεταβολές στην πολιτική της Ε.Ε.
Το στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπογράμμισε πως οι βασικοί και κρίσιμοι παράγοντες της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. παραμένουν ίδιοι, όπως τέθηκαν στο πακέτο «Fit for 55», με μικρές μεταβολές συνήθως επί το ρεαλιστικότερο.
Αυτό το οποίο φαίνεται να αλλάζει είναι ο τρόπος και τα μέσα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, στο επίκεντρο βρίσκονται οι αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) και η αλλαγή του κανονισμού περί ενισχύσεων είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα, οι αλλαγές φαίνεται να επικεντρώνονται στην προώθηση ακόμα περισσότερο των ηλεκτρικών δικτύων και διασυνδέσεων, στην προώθηση των ευέλικτων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευση, στην απόκριση της ζήτησης, στην ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στο μίγμα καυσίμου της Ευρώπης, στο ρόλο που μεσο-μακροπρόθεσμα μπορούν μα έχουν τα ανανεώσιμα καύσιμα και το υδρογόνο», υπογράμμισε.
«Όπως αρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πιο πάνω αλλαγές γίνονται αργά έως βασανιστικά. Αρκεί να δούμε τις επιφυλάξεις που είχε από κράτη και οργανισμούς η περίφημη έκθεση Ντράγκι, στα συμπεράσματα της οποίας οι περισσότεροι συμφωνούν. Όπως και να έχει όμως οι αναγκαίες προσαρμογές θα γίνουν είτε τώρα με μικρότερο κόστος είτε αργότερα με μεγαλύτερο», κατέληξε.