Ενέργεια: Μέτρα για επενδυτικό μπαράζ άνω των 400 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Μέτρα για επενδυτικό μπαράζ άνω των 400 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση
Τον «οδικό χάρτη» των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εγκατάσταση μπαταριών συνολικής ισχύος άνω των 2.000 MW, παρουσίασε ο ΓΓ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Τον «οδικό χάρτη» των μέτρων του ΥΠΕΝ που μπορεί να ξεκλειδώσουν επενδύσεις στις μονάδες αποθήκευσης άνω των 400 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες στο 6ο Renewable & Storage Forum ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης, οι πρωτοβουλίες αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 2.850 – 3.400 MW.

Το χαρτοφυλάκιο θα αποτελέσει ουσιαστικά το δεύτερο «κύμα» μπαταριών που θα δρομολογηθεί στη χώρα μας, καθώς μέσω διαγωνισμών πρόκειται να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 900 MW. Επομένως, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουν εγκατασταθεί μπαταρίες 2.850 – 3.400 MW, όταν το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πως το 2030 θα βρίσκονται σε λειτουργία μπαταρίες 4.325 MW.

«Θα πάμε επιθετικά στην προώθηση των μπαταριών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης. Όπως πρόσθεσε, η αποθήκευση ενέργειας θα λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα των περικοπών ΑΠΕ.

Επιχειρήσεις και φωτοβολταϊκά πάρκα

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», το οποίο όπως έχει γράψει το Insider.gr, θα προβλέπει επιδότηση αποκλειστικά για την εγκατάσταση μπαταριών. Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, μέσω του προγράμματος αναμένεται να εγκατασταθούν σε εταιρικούς καταναλωτές μονάδες αποθήκευσης κατ΄ελάχιστο 350-400 MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο οδηγός του προγράμματος είναι πλέον πλήρως έτοιμος και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η υποβολή αιτήσεων ένταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μπαταριών είναι και το μόνο από τα έως 3.400 MW που θα δρομολογηθεί μέσω ενίσχυσης.

Αντίθετα χωρίς οικονομική στήριξη, αλλά αποκλειστικά με κίνητρο τη fast-track αδειοδότηση, πρόκειται να προστεθεί ένα χαρτοφυλάκιο 600 MW σε ώριμα φωτοβολταϊκά – επιμερισμένο σε 300 MW σε «μεγάλα» πάρκα στο σύστημα μεταφοράς και σε 300 MW στο δίκτυο διανομής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που συζητείται στη Βουλή, προβλέποντας ότι οι κάτοχοι των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου 2025.

Αυτόνομα έργα έως 1.500 MW

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για αδειοδοτική πριμοδότηση υποψήφιων standalone μπαταριών, ώστε να υλοποιηθούν χωρίς καμία ενίσχυση. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το πλαφόν που θα τεθεί από την πολιτεία για την αξιοποίηση του μέτρου (μέσω Υπουργικής Απόφασης) θα καθορίζει ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 – 1.500 MW. Τόνισε ότι μέσω της Υπουργικής θα καθορίζεται επίσης ένα «σφικτό» χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, στους 12-18 μήνες, με δικλείδα ασφαλείας για την τήρησή του από τους επενδυτές τις εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να υποβάλουν.

Προς ώρας, αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι τα κριτήρια που θα προβλεφθούν, για την αξιολόγηση των αιτημάτων που θα υποβληθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αϊβαλιώτης προέβλεψε πως θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου από τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, άμεσα πρόκειται να δρομολογηθεί και ο τρίτος διαγωνισμός για την υλοποίηση του τελευταίου «κύματος» μπαταριών 200 MW, από τα 900 MW που θα λάβουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) πρόκειται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Επενδύσεις με ρίσκο

Υπενθυμίζεται ότι οι μπαταρίες θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης, ενώ θα είναι 4ωρης διάρκειας. Η επενδυτική ενίσχυση έχει καθοριστεί στις 100.000 ευρώ ανά MW.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι οι ΑΠΕ είναι πολύ ανταγωνιστικές, με συνέπεια να μην χρειάζονται επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει συμμετοχή στην ελεύθερη αγορά, κάτι που ωστόσο εμπεριέχει ρίσκο. Σημαντική προτεραιότητα για την πολιτεία είναι να προστατεύσει και τις επενδύσεις με την αποθήκευση να δίνει μία άμεση λύση στην αντιμετώπιση των περικοπών ΑΠΕ.

Πάντως, όπως πρόσθεσε, σε βάθος χρόνου η μόνιμη «απάντηση» θα είναι να βρεθούν αντίδοτα στην υπερπροσφορά «πράσινης» παραγωγής, σε σχέση με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Τα αντίδοτα αυτά θα είναι οι εξαγωγές αλλά και η παραγωγή υδρογόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Πώς η «πράσινη» μετάβαση θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές

Ώρα τραπεζικών αποτελεσμάτων – Τα πορτοκαλί τιμολόγια – Νέα μορφή απάτης

Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος: Ξεκίνησε το χειμερινό ωράριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider