«Αναμένουμε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν τις βελτιωμένες επιδόσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια του 2025, μετά από έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό θετικών ενεργειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας το 2024», αναφέρουν οι αναλυτές τις DBRS, για τις προοπτικές του κλάδου.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά, αν και θα κινηθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά του 2023 και του 2024, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποχωρούν καθώς τα περιθώρια πιέζονται, εν μέρει ωστόσο αυτό θα αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη αύξηση δανείων. Το κόστος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Από τη θετική πλευρά, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων από προμήθειες και σταθερό κόστος κινδύνου. Οι διαρθρωτικές διαφορές στην κερδοφορία μεταξύ των χωρών θα παραμείνουν το 2025, σύμφωνα με τη DBRS.
Η ποιότητα του ενεργητικού είναι πιθανό να επιδεινωθεί ελαφρώς κατά μέσο όρο, καθώς η αδυναμία σε ορισμένους εταιρικούς κλάδους θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές και τα χαμηλότερα επιτόκια. Τα νοικοκυριά επωφελούνται από την αύξηση των μισθών και τα χαμηλότερα επιτόκια.
«Θα μπορούσε να προκύψει ένα ενδεχόμενο downside σενάριο για τις υποθέσεις μας για την οικονομική ανάπτυξη, εάν αυξηθούν οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπαίνουν στο 2025 καλά κεφαλαιοποιημένες, καθώς επωφελήθηκαν από την ισχυρή εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων το 2024, εν μέρει αντισταθμισμένη από τις αυξημένες επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους. Η 1η Ιανουαρίου του 2025 σηματοδοτεί επίσης την εισαγωγή των τελικών κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ («Βασιλεία IV») στην Ευρώπη, αν και η πλήρης εφαρμογή θα διαρκέσει έως το 2032», σημειώνει η DBRS.
Δεδομένης της πίεσης στα έσοδα καθώς τα επιτόκια μειώνονται, η ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος. «Κατά την άποψή μας, οι διασυνοριακές συμφωνίες μεγάλης κλίμακας θα παραμείνουν πιθανότατα εξαίρεση, με τις συνέργειες και τις bolt-on εξαγορές να είναι η προτιμώμενη επιλογή».