Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να συνδυαστούν με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 τη Βουλή που ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.
Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό, προανήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν στις τράπεζες, τονίζοντας πως πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγησή τους δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, η χορήγηση στεγαστικών δανείων που δεν γίνεται με τον κατάλληλο ρυθμό, τα ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμα διαθέσει στην αγορά. «Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στις αρχές της εβδομάδες είχε προηγηθεί τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε προσδιορίσει τις επικείμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε σημεία που θα αφορούν: α) την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών, β) τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γ) την περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, δ) την πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ε) την αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες. Ο υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σε δεύτερη φάση, επεσήμανε την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης του πλαισίου λειτουργίας μη πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Αναφέρθηκε επίσης στις προμήθειες των τραπεζών, λέγοντας ότι οι παραινέσεις του προς τις τράπεζες για μείωση των χρεώσεων «λειτούργησαν μέχρι ενός σημείου, όχι μέχρι του σημείου που θα ευχόμασταν όλοι» και έκανε επίσης λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης με μέτρα για να πέσει στην αγορά το απόθεμα 21.000 ακινήτων που έχουν οι τράπεζες και οι servicers στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι χρεώσεις των τραπεζών και τα λοιπά θέματα που θίγει η κυβέρνηση θα ενισχύσουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία, βελτιώνοντας τον ανταγωνισμό και παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και προστασία στον καταναλωτή.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει στον ιστοχώρο της στοιχεία και πληροφορίες που θα της υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα αναφορικά με: α) τα επιτόκια καταθέσεων, β) τα επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες για τις εν λόγω πιστώσεις, και γ) τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη ανάρτηση των παραπάνω στοιχείων, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025.
Η εκ νέου κινητικότητα γύρω από τις υπηρεσίες και τον ρόλο των τραπεζών στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο τον πολίτη, έρχεται στο κλείσιμο μίας χρονιάς που «σφράγισε» την πλήρη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με την έξοδο του ΤΧΣ από το μετοχικό τους κεφάλαιο, και οδήγησε στην επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας, ικανής να αυξήσει τις διανομές προς τους μετόχους το 2025 στο 50% των φετινών κερδών. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί επομένως – και αυτό είναι το ζητούμενο της κυβέρνησης – να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό και να στηρίξει ακόμη περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία. Με τον στόχο αυτό θα λειτουργήσει και ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, με πυρήνα την νέα Attica Bank, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την επικείμενη ολοκλήρωση της εξυγίανσής της.