Δύο όμορα ακίνητα – οικόπεδα στην περιοχή του Ρουφ (επί της οδού Πειραιώς 166-168 και 170-172, στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου) εκ των οποίων το ένα στέγαζε το γνωστό κέντρο διασκέδασης «Αθηνών Αρένα» και το δεύτερο αδόμητο, πήραν τον δρόμο της πώλησης από την Prodea Investments, με αγοραστή το γκρουπ Yoda που συνδέεται με τον επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα. Από τη συναλλαγή αυτή, η ΑΕΕΑΠ θα λάβει 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει της γνωμοδότησης που δόθηκε («PwC»), το εύρος «βγήκε» μεταξύ 7,3 και 7,8 εκατ. ευρώ.
Το deal και τα οικόπεδα
Η συμφωνία προβλέπει την πώληση δύο ακινήτων ιδιοκτησίας της στην εταιρεία VGX Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε. («VGX»), στην οδό Πειραιώς, έναντι 7,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία VGX ελέγχεται κατά 65% απώτατα από το γκρουπ YODA Plc (συμφερόντων Γ. Παπαλέκα), που επίσης είναι μέτοχος με ποσοστό 4,980% στην Prodea. Στα σχετικά έγγραφα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον κάτοχο (ή τους κατόχους) του υπόλοιπου 35% της VGX. Ποσό 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί κατά την ημερομηνία υπογραφής του πωλητηρίου συμβολαίου και το υπολειπόμενο ποσό θα καταβληθεί στις 10.07.2025. Η VGX Διαχείριση Ακινήτων ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2024 και δραστηριοποιείται στην ανέγερση, διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υποστήριξης στον τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο.
Σε ότι αφορά τα ακίνητα το πρώτο αφορά σε αδόμητο οικόπεδο επί της Οδού Πειραιώς, εμβαδού 1.323 τ.μ. ενώ το δεύτερο είναι το γνωστό Αθηνών Αρένα επίσης επί της οδού Πειραιώς 166-168, εμβαδού 6.320,47 τ.μ. Για το πρώτο η τιμή ήταν στα 840 χιλ. ευρώ και για το δεύτερο η συναλλαγή έγινε για 6,86 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο οικόπεδο είναι άρτιο και θα είναι οικοδομήσιμο μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής ή την έκδοση Οικοδομησιμότητας, σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα. Εντός αυτού και των ομόρων οικοπέδων, δεν υφίστανται διατηρητέα κτίσματα. Εντός αυτού και κατά μήκος του προσώπου του οικοπέδου, δεν υπάρχουν δέντρα. Η τελική επιφάνεια του οικοπέδου, μετά τη ρυμοτόμηση, θα ανέρχεται σε 829,32 τ.μ..
Η τελική επιφάνεια του δεύτερου οικοπέδου, μετά τη ρυμοτόμηση, θα ανέρχεται σε 5.822,67 τ.μ.. Επί του οικοπέδου υφίσταται πολυώροφο κτίριο με τέσσερα υπόγεια, ισόγειο, τρεις υπέρ του ισογείου ορόφους και δώμα. Δυνάμει της υπ’ αρ. 82/12.12.2003 αδείας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Ταύρου, η οποία αναθεωρήθηκε με την υπ’ αρ. 54/22.12.2004 πράξη της άνω Υπηρεσίας, έγινε αναδιαμόρφωση - αλλαγή χρήσης του υπάρχοντος κτιρίου αποθηκών σε κτίριο θεάτρου-καταστημάτων -εστιατορίων-κέντρου διασκέδασης και προσθήκη δύο υπογείων χώρων στάθμευσης. Το κτίριο είναι επί του παρόντος κενό, δε χρησιμοποιείται και δε δεσμεύεται από μισθωτήρια σύμβαση.
Πλάνα αξιοποίησης
Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση για τα σχέδια (υποθέτουμε πιθανά) αξιοποίησης, σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, εντός του πρώτου, μικρότερου, ακινήτου πρόκειται να ανεγερθεί νέο κτίριο 3 επιπέδων, ήτοι ισόγειο και δύο υπέρ αυτού όροφοι με αποκλειστική χρήση γραφείων. Εντός του δεύτερου, το υφιστάμενο κτίριο προβλέπεται να μετατραπεί σε κτίριο γραφειακών χώρων, με υπόγειους χώρους στάθμευσης, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, αποθήκες και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων. Τα δύο ως άνω περιγραφόμενα κτίρια θα λειτουργούν ενιαία, ενώ οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης και των δύο κτιρίων θα καλύπτονται από τους χώρους στις υφιστάμενες υπόγειες στάθμες του Ακινήτου 2 και στο σύνολό τους θα αριθμούν 291 θέσεις στάθμευσης. Συνεπώς, η μελλοντική και βέλτιστη αξιοποίηση του εξεταζόμενου ακινήτου (Ακίνητα 1 και 2 συνενωμένα), αποτελεί ένα νέο κτίριο γραφειακών χώρων, με συνολική επιφάνεια 12.024 τμ, εκ των οποίων τα 11.124 τμ θα είναι ανωδομή και τα 900 τ.μ. υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, ενώ πλέον αυτών θα υπάρχουν και 291 θέσεις στάθμευσης.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ακίνητα που απέκτησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο μιας σύνθετης συναλλαγής που αφορούσε την εξυγίανση δύο εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Παπαθεοχάρη. Υπενθυμίζεται πως από την παραπάνω συναλλαγή έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της και το κτίριο Agora Sygrou (ακίνητο εισοδήματος) όπου περιλαμβάνονται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, ενώ μέρος αυτού κάλυπτε παλαιότερα το κέντρο διασκέδασης Διογένης.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μια και της παλιάς χρήσης ως χώρου διασκέδασης, μένει να φανεί ποια θα προκριθεί από το νέο επενδυτή, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στο χώρο του hospitality και της διασκέδασης (π.χ. Nammos), δίχως να είναι γνωστό αν υπάρχουν άλλα σχέδια (γραφεία, συνεδριακοί χώροι κ.α.).