Αμοιβαία Κεφάλαια: Το «σκαλοπάτι» των target maturity και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αμοιβαία Κεφάλαια: Το «σκαλοπάτι» των target maturity και το στοίχημα της επόμενης ημέρας
«Όχημα» για την προσέλκυση κεφαλαίων αποτέλεσαν τα εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα «target maturity» (ομολογιακά), για τις ΑΕΔΑΚ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το «σκαλοπάτι» για το πέρασμα σε άλλης μορφής προϊόντα με διαμόρφωση μιας διαφορετικής επενδυτικής κουλτούρας.

«Όχημα» για την προσέλκυση κεφαλαίων άνω των 3,24 δισ. ευρώ (από 1/1/24 - 10/12/24) αποτέλεσαν τα εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα «target maturity» (ομολογιακά), για τις ΑΕΔΑΚ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο ανοδικός επιτοκιακός κύκλος που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 οδήγησε τις τράπεζες και τις ομάδες διαχείρισης των ΑΕΔΑΚ να βγουν μπροστά, (αντιλαμβανόμενες την τάση) και να διαμορφώσουν προϊόντα που δύναται να αποτελέσουν μια πρώτη ευκαιρία υιοθέτησης μιας διαφορετικής επενδυτικής κουλτούρας και «σκαλοπάτι» για την είσοδο Ελλήνων αποταμιευτών στο χώρο της πιο ενεργητικής διαχείρισης (βλ. Optimum Πειραιώς).

Το «σκαλοπάτι» των «target maturity»...

Η προκαθορισμένη χρονική διάρκεια, το «κλείδωμα» σημαντικά ελκυστικότερων αποδόσεων, έναντι, για παράδειγμα, των προθεσμιακών και ο σημαντικά περιορισμένος βαθμός έκθεσης σε ρίσκο μέσω υψηλής διασποράς (κίνδυνος default ή υψηλής μεταβλητότητας από μια μεμονωμένη τοποθέτηση σε ένα συγκεκριμένο εταρικό ομόλογο) αποτέλεσαν το τρίπτυχο της επιτυχίας των «target maturity» που δομούνται από ομολογιακές εκδόσεις άκρως ποιοτικών εταιρειών, τραπεζών και κρατών, τη στιγμή που εξαλείφεται ο κίνδυνος επανεπένδυσης. Συμπληρωματικά σε αυτά λειτουργεί και η δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μεριδιούχους, συνήθως σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση και τις αποδόσεις των προϊόντων «target maturity», αν και στο τελευταίο σκέλος αναμένεται διατήρηση του μοτίβου υπεραπόδοσης έναντι των προθεσμιακών.

...και το μεγάλο στοίχημα των διαχειριστών

Το μεγάλο στοίχημα των ομάδων διαχείρισης είναι, έχοντας χτίσει σε πιο στέρεες βάσεις τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους και βλέποντας και οι τελευταίοι τις αποδόσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια και ενός έξτρα εισοδήματος που αποκόμισαν στη βάση των παραπάνω προϊόντων, να στρέψουν σταδιακά το πιο ρηχό και παραδοσιακό, σε τοποθετήσεις (περιορισμένου ρίσκου επενδύσεις) - τμήμα επενδυτών στο επόμενο επίπεδο, που είναι προϊόντα υψηλότερου ρίσκου (μετοχικά, σύνθετα κτλ).

Στο επίκεντρο του asset management βρίσκεται και η εντελώς διαφοροποιημένη - βάση προφίλ και χαρακτηριστικών - δεξαμενή νέων επενδυτών που εντρυφεί σε υψηλότερου ρίσκου και μεταβλητότητας τοποθετήσεις, με απευθείας έκθεσης σε μετοχικές αγορές του εξωτερικού και στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, μέσω ξένων broker. Προκύπτει λοιπόν η έμμεσα η ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, μέσω της διαμόρφωσης μιας πιο καινοτόμας και πιο ελκυστικής προϊοντικής γκάμας (θεματικές σε κλάδους μετοχών, γεωγραφικές ζώνες, ETFs κτλ).

Δεν συγκινούν Χρηματιστήριο και μετοχικά εσωτερικού...

Παράλληλα, η υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (έναντι τόσο άλλων διεθνών αγορών αλλά και asset classes) τα τελευταία χρόνια δεν έχει λειτουργήσει ως «μοχλός» κινητοποίησης επενδυτών στα διάφορα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού.

Ενδεικτικό είναι πως τα μετοχικά Α/Κ εγχώριου προσανατολισμού κινούνται στο εύρος του 6,14% - 16,89% σε επίπεδο αποδόσεων τη φετινή χρονιά, έναντι 3,26% - 9,42% και 2,44% - 9,54% για τα ελληνικά και τα διεθνή ομολογιακά αντίστοιχα, τη στιγμή που οι καθαρές εισροές στις δύο αυτές κατηγορίες ξεπερνούν τα 139,95 εκατ. και 4,158 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι καθαρές εισροές στα εγχώρια μετοχικά διαμορφώνονται μόλις στα 7,403 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς ΑΕΔΑΚ να διαφοροποιείται σημαντικά έναντι των υπολοίπων, με 91,505 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη για κίνητρα

Πέραν των όσων επιχειρούν τράπεζες και ΑΕΔΑΚ (συνέργειες με τμήματα asset - wealth management ξένων τραπεζών) θα πρέπει να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες και από τη μεριά κυβερνητικών φορέων και θεσμών της αγοράς. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, ούτε κίνητρα στο πλαίσιο του δεύτερου ή τρίτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) για επενδύσεις, τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα της πλειονότητας των νοικοκυριών, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τροφοδοτεί την κατανάλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider