Metlen: Νέα εποχή με την είσοδο στο LSE – «Κλειδωμένη» η θέση στον FTSE 100

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Νέα εποχή με την είσοδο στο LSE – «Κλειδωμένη» η θέση στον FTSE 100
Διευρύνονται οι προοπτικές για την αποτίμηση της Metlen, αυξάνεται η «ορατότητά» της στους ξένους επενδυτές, ενώ ενισχύεται η αναπτυξιακή της πορεία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Τη διεθνοποίηση της Metlen Energy & Metals πρόκειται να επισφραγίσει η είσοδός της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας θα γίνει εφικτό χάρις στην ήδη μεγάλη εμβέλειά της εκτός συνόρων. Εμβέλεια που, όπως είναι φυσικό, πρόκειται να διευρυνθεί έτι περαιτέρω με την εισαγωγή της στο LSE, με παράλληλη ενίσχυση της θέσης της στην εγχώρια αγορά.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, το πρώτο βήμα για την είσοδο στο LSE πραγματοποιήθηκε με την υποβολή προσχέδιου προσφοράς στην Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου προς αξιολόγηση, για την εισαγωγή των μετοχών της νεοσύστατης Βρετανικής εταιρείας Metlen Energy & Metals Limited.

Η κατάθεση στην FCA είναι η κατάληξη της στρατηγικής ανασκόπησης της Metlen, που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία εξέτασε μια πιθανή εισαγωγή σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών. Την ικανοποίησή του για την την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξέφρασε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedΙn.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως μια κύρια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εντός του 2025, θα συνδυαστεί παράλληλα με τη διατήρηση δευτερεύουσας συμμετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, όπως είχαν αναφέρει τα στελέχη της Metlen στο περιθώριο workshop το περασμένο καλοκαίρι, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή φορολογικής έδρας της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας πως το dual listing δεν θα επηρεάσει επίσης ούτε τον τρόπο λειτουργίας, ούτε την κατανομή των asset της.

Διεθνές βεληνεκές

Χάρις στην κεφαλαιοποίηση της Metlen, η οποία αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 4,9 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι είναι προεξοφλημένη η ένταξή της στον FTSE 100. Από την άλλη πλευρά, η είσοδος σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού αποτελεί φυσιολογική απόρροια της συνεχούς (και αλματώδους) επέκτασης της δραστηριοποίησής της εκτός συνόρων από τις αρχές της προηγούμενης 10ετίας. Απόδειξη το γεγονός ότι ήδη το 50% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, όπως και οι πιστωτικές γραμμές της.

Βασικό «όχημα» για τη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό αποτέλεσε έως τώρα ο ενεργειακός βραχίονας της Metlen, με τη Μ Renewables να δραστηριοποιείται για παράδειγμα να δραστηριοποιείται σε 14 αγορές ΑΠΕ και στις 5 ηπείρους ως integrated developer, με παρουσία σε επιπλέον 10 αγορές. Επίσης, μέσω της M Power Projects, η εταιρεία κατασκευάζει ενεργειακά έργα σε 40 χώρες. Παράλληλα, διεθνή «χρώμα» έχει και η δραστηριοποίηση στα ηλεκτρικά δίκτυα, όπου επεκτείνεται επιθετικά η M Power Projects σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – ένα κλάδο που, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα αποτελέσει το επόμενο success της εταιρείας μετά τις ΑΠΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συμφωνία 1 δισ. βρετανικών λιρών (1,17 δισ. ευρώ), για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι πλέον μια διεθνής επιχείρηση. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να επεκταθεί εκτός συνόρων και να εισαχθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε αφιέρωμα των Sunday Times στη Metlen.

«Πυροδοτείται» αναπτυξιακή δυναμική εκτός συνόρων

Στην ολοένα μεγαλύτερη διεθνοποίηση πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας της Metlen τα τελευταία χρόνια, τα οποία στη νέα εποχή που θα σηματοδοτήσει η είσοδος στο LSE, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για νέα ιστορικά υψηλά στις επιδόσεις της επιχείρησης. Επιδόσεις που θα οδηγήσουν πλέον σε πιο δίκαιη αποτίμηση της μετοχής της εταιρείας, προς όφελος των μετόχων της.

Παράλληλα, η παρουσία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα προσδώσει μεγαλύτερη «ορατότητα» της Metlen στους διεθνείς επενδυτές, ώστε να εμπλουτιστεί το προφίλ των επενδυτών που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης, θα αποκτήσει νέα ώθηση η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, καθώς για παράδειγμα θα διαθέτει πλέον πρόσβαση σε επιπλέον ροές χρηματοδότησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι, στο ίδιο αφιέρωμα των Sundays Times, η εφημερίδα χαρακτήριζε την εισαγωγή της Metlen ως «μία από τις μεγαλύτερες εισόδους στο LSE των τελευταίων ετών», προσθέτοντας πως το relisting θα δώσει επίσης σημαντική ώθηση στον FTSE, ο οποίος τον περασμένο χρόνο γνώρισε την έξοδο προς τις ΗΠΑ αρκετών εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς.

Μιλώντας στο ίδιο αφιέρωμα, ο πρόεδρος και επικεφαλής της επιχείρησης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η «νέα εποχή» της Metlen μπορεί να περιλαμβάνει και την είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνει disrupt στην εκεί αγορά ηλεκτρισμού. «Ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε το know-how…», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση εκτός συνόρων, ως καθετοποιημένη εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού και ενεργειακών λύσεων σε εμπορικούς πελάτες. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν επιχειρήσεις και βιοτεχνίες σε Ιταλία, Ουγγαρία και Βαλκάνια (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία), με την προσφορά των καινοτόμων προϊόντων προμήθειας ρεύματος VBL (Virtual Baseload). Όσον αφορά τον μεταλλευτικό κλάδο, κομβική θέση έχει η επένδυση στην Γκάνα, για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη.

Ενίσχυση και της εγχώριας παρουσίας

Η νέα εποχή της Metlen περιλαμβάνει επίσης και μεγέθυνση της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας από τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος έχει θέσει στόχο για αύξηση του μεριδίου της Protergia στο 30% στην προμήθεια ηλεκτρισμού, με το ποσοστό της εταιρείας να αγγίζει ήδη το 20%. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,7 GW μέχρι το 2030, με βλέψεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, προωθείται μία μεγάλη επένδυση που ξεπερνά τα 295 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας στην υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους), 40 τόνων γαλλίου και περίπου 1 εκατ. τόνων βωξίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές: Πόσο ωφελούνται οι πολίτες από την κατάργηση ή τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων – Καταλύτης το IRIS

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κλειδώσετε» έκπτωση έως 20% το 2025 – Νέα αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι

Με μεταβατικό σχήμα και συνδρομή ξένων ιδιωτών θα «χτιστούν» οι νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδας – Οι εργαζόμενοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider