Για το έτος ορόσημο του 2027, όπου και θα εκπνεύσσουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, προετοιμάζονται πλέον οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ΤΠΕ. Με τον κλάδο να έχει λάβει τεράστια ώθηση χάρη στην ψηφιακή στροφή που πριμοδότησε το ΤΑ βέβαια, οι προκλήσεις για την μετά -ταμείου εποχή, διογκώνονται και η αλλαγή στρατηγικής αλλά και η αξιοποίηση της καινοτόμου Ελλάδας καθίσταται επιτακτική.
Ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας
Όπως συνομολογούν παράγοντες της αγοράς, η ευκαιρία είναι μοναδική, καθώς για πρώτη φορά έργα σχεδιάστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιούνται με πρωτοφανή ταχύτητα γεγονός που έχει οδηγήσει στην κατάκτηση της «σφραγίδας καινοτομίας» από πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτή η σφραγίδα θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά το ΤΑ, όπου μεγάλο μέρος της ψηφιοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί και οι απαιτήσεις θα λιγοστέψουν.
Η συνθήκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν λάβει κανείς υπόψη και την ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει σε χαμηλά για τα δεδομένα επίπεδα. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte για την αγορά ΤΠΕ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, η συμμετοχή του κλάδου στις εξαγωγές φτάνει μόλις στο 4%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται «απελπιστικά χαμηλό» από στελέχη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επεσήμανε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ο κ. Στέφανος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, «ήρθε η στιγμή οι εταιρείες να αρχίσουν να βγαίνουν συστηματικά στο εξωτερικό. Η διεθνοποίηση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για την επιβίωση και την ανάπτυξη του κλάδου».
Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η μετατροπή της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας λόγω της υλοποίησης έργων του ΤΑ σε ιδιο-παραγόμενα προϊόντα που στη συνέχεια θα εξαχθούν είτε μέσα από στρατηγικές συνεργασίες είτε μέσω της συμμετοχής σε διεθνή πρότζεκτς. Τον τρόπο αυτό φαίνεται να ακολουθούν ήδη κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως ο όμιλος ΟΤΕ, θα πρέπει όμως να τον υιοθετήσουν πολύ περισσότερες. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ που έχει επενδύσει εδώ και καιρό στο ICT, διαθέτει 72 ενεργά συμβόλαια στην Ευρώπη, τα οποία, όπως σημείωσε ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT του Ομίλου, Λυκούργος Αντωνόπουλος στο προαναφερθέν συνέδριο, προσφέρουν σημαντικά έσοδα και δείχνουν ότι η ελληνική τεχνογνωσία μπορεί να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές.
Στόχος η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης
Έτερη πρόκληση αποτελεί και η διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών που επέβαλαν τα στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που περιλάμβαναν τα έργα του Ταμείου. «Το ΤΑΑ μάς έμαθε να κινούμαστε με ταχύτητα Formula 1. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό και να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας» ανέφερε σχετικά ο Χαράλαμπος Σάμιος της 01 Solutions Hellas.
Στοίχημα η συντήρηση των έργων
Στοίχημα ωστόσο θεωρείται τόσο η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων με την απαιτούμενη ποιότητα όσο και η διασφάλιση της λειτουργίας αυτών μέσω της συντήρησής τους. Έχοντας ψηφιοποιήσει μεγάλο μέρος της λειτουργίας του σε σχέση με το παρελθόν, ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να διασφαλίσει την χρηματοδότηση της συντήρησης των έργων αυτών μετά το τέλος του ΤΑΑ, επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι εταιρείες πληροφορικής. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν και οι αρχικές επενδύσεις.
Μεγάλη πρόκληση για την συνέχεια αποτελεί βέβαια και το ανθρώπινο δυναμικό, η εύρεση του οποίου χαρακτηρίζεται και σήμερα ακόμα δύσκολη εξίσωση. Οι συνθήκες μάλιστα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο απαιτητικές καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει ενεργά στο παιχνίδι, αυξάνοντας τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι κατάλληλοι υποψήφιοι.
Τέλος και η ίδια η AI αποτελεί πρόκληση για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς εξαπλώνεται τάχιστα, επιβάλλοντας άτυπα την υιοθέτησή της.