Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο του The Ellinikon, που περιλαμβάνει πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως, μεταξύ άλλων, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, στίβο ρίψεων, ανοιχτό και υγρό στίβο. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος – κατασκευαστής του έργου ήταν η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – AKTOR.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες είναι αρκετά προχωρημένες και στόχος της Lamda, εφόσον πάνε όλα βάσει προγραμματισμού και προσδοκιών, είναι να ολοκληρωθεί το project εντός του 2025, αλλά και να παραδοθεί προς χρήση, αρχικά έστω για ομάδες, φορείς κ.α., παρά το γεγονός ότι στις γύρω περιοχές θα γίνονται άλλες εργασίες. Προφανώς, για τέτοιου μεγέθους σύνθετες αναπτύξεις που προχωρούν παράλληλα, τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά και ευμετάβλητα, ιδίως καθώς την ίδια ώρα «τρέχουν» ανά την Ελλάδα πλήθος έργων ενώ υπάρχει και σαφής έλλειψη εργατικού δυναμικού, οπότε οι καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες (ιδίως σε οικιστικά – κτηριακά).
Στον σχεδιασμό του προβλέπονται ακόμα υψηλών προδιαγραφών ξενώνες φιλοξενίας αθλητών με στόχο να παρέχονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για άθληση τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες. Στο νέο Κέντρο Άθλησης και ευεξίας, με έκταση 287.000 τ.μ., που θα αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για τον Αθλητισμό, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες σκυροδέτησης, διαμόρφωσης των γηπέδων ποδοσφαίρου, κατασκευής των κερκίδων του σταδίου στίβου, καθώς και πολλές ακόμα εργασίες σε όλη την έκταση του Αθλητικού πόλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον φορέα επένδυσης, ολοκληρώθηκαν η θεμελίωση και τα περιμετρικά τοιχώματα στις κερκίδες του σταδίου στίβου, οι εργασίες διαμόρφωσης στα γήπεδα ποδοσφαίρου και τις εγκαταστάσεις στίβου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι τοιχοποιίες και οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα κτίρια προχωρούν με γρήγορο ρυθμό
Το αθλητικό κέντρο στο The Ellinikon θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και πολίτες που επιθυμούν να αθληθούν. Όπως έχει αναφέρει η Lamda Development, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με κορυφαίες προδιαγραφές για να καλύπτουν ποικίλες αθλητικές ανάγκες θα αντικαταστήσουν το Εθνικό Κέντρο Αθλητικής Νεότητας του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ). Το Αθλητικό Πάρκο θα περιλαμβάνει: γήπεδα τένις, κέντρο υγρού στίβου, κέντρο αποκατάστασης, χώρους στίβου, ακαδημία μπάσκετ με κλειστό και ανοιχτό γήπεδο, γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και ξενώνες για αθλητές εξασφαλίζοντας μια πρωτοποριακή εμπειρία για όλους.
«Πράσινο φως» από ΥΠΕΝ σε κατεδαφίσεις κτηρίων, αεροπορικών υπόστεγων και αθλητικών χώρων
Μια και ο λόγος για το Ελληνικό και τη Lamda, μόλις χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) γνωστοποίησε την έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ) για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών χώρων για την εξυπηρέτηση των εργασιών καθαιρέσεων, αποξηλώσεων και διαχείρισης Α.Ε.Κ.Κ. (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων), που θα προκύψουν από τις κατεδαφίσεις κτιρίων στην Περιοχή Canoe-Kayak (PAR AP) και στην Περιοχή Αεροπορικών Υποστέγων (PAR AH) εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά.
Ειδικότερα, η υποβληθείσα ΤΕ.ΠΕ.Μ. αφορά στο σύνολο των εργασιών καθαιρέσεων και αποξηλώσεων των κτιρίων και στη διαχείριση των ΑΕΚΚ που θα προκύψουν, στην περιοχή Kanoe-Kayak (PAR AP) και στην περιοχή των αεροπορικών υπόστεγων (PAR AH), εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά. Πρόκειται για την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων και την εκκαθάριση του χώρου από όλες τις κατασκευές (σκληρές επιφάνειες, οδοστρώματα κ.λπ.) καθώς και την διαμόρφωση των περιοχών Kanoe – Kayak και Αεροπορικών υπόστεγων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ολική ή μερική κατεδάφιση των αεροπορικών υπόστεγων B751, Α426, B735, B745, B793, ολόκληρης της υφιστάμενης λίμνης MP Lake – AP, της ανωδομής και θεμελίωσης των MP Lake - AP 959, MP Lake - AP 842 καθώς και του χαμηλότερου σημείου του Auditorium της Lake – AP καθώς και άλλων υφιστάμενων αθλητικών χώρων/γηπέδων και κατασκευών.
Επιπλέον προβλέπονται εργασίες κατεδάφισης των υπόγειων διαβάσεων, αποξήλωσης των ξύλινων κερκίδων, των ξύλινων πεζογέφυρων, της υδατογέφυρας, απογύμνωσης του Αντλιοστασίου/μηχανοστασίου, κατεδάφισης των κτιρίων 842, 959 και η αποξήλωση και ειδική διαχείριση της υφιστάμενης καμινάδας αμίαντου.
Η πρόσβαση στους εργοταξιακούς χώρους θα γίνεται από τις αστικές αρτηρίες της περιοχής και κυρίως μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος, ενώ εσωτερικά από τις υφιστάμενες οδικές υποδομές.
Για την αξιοποίηση των υλικών από τις κατεδαφίσεις θα χρησιμοποιηθεί ένας μετακινούμενος σπαστήρας, ο οποίος θα εγκατασταθεί εντός της «λίμνης ηρεμίας» στην περιοχή Κανόε Καγιάκ και εντός της περιοχής των αεροπορικών υποστέγων, κατά περίπτωση, ακολουθώντας την πρόοδο των εργασιών σε κάθε επιμέρους περιοχή.