Σε… υπόθεση για δύο τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στον κλάδο του κρασιού, εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων στον οινικό χάρτη της χώρας, καθώς μια σειρά από deals – κάποια έχουν ανακοινωθεί ήδη, ενώ κάποια άλλα δεν αποκλείεται να κλειδώσουν προσεχώς – αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στον χώρο.
Εν μέσω μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά και ζυμώσεων για την υλοποίηση και νέων deals, δύο είναι οι «παίκτες» που βρίσκονται έντονα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και πρωταγωνιστούν στις επενδυτικές εξελίξεις που τρέχουν.
Ο λόγος για την Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, γνωστή και ως Cavino και την Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia, οι οποίες βρίσκονται σε θέση… μάχης, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζει ο κλάδος.
H Cavino των αδελφών Αναστασίου
Η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, συμφερόντων των αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, είναι η μια εκ των βασικών παικτών του εγχώριου οινικού κλάδου στην οποία είναι στραμμένα όλα τα φώτα το τελευταίο διάστημα. Και όχι άδικα.
Η Cavino μπορεί από πλευράς κύκλου εργασιών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση του κλάδου με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, δεν μένει ωστόσο άπραγη. Αντίθετα μάλιστα επιχειρεί με συντονισμένες κινήσεις να διαφυλάξει τη θέση της στην κορυφή του οινικού τομέα.
Πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση του Κτήματος Νέμειον στην περιοχή της Νεμέας, ενώ, κατά τις πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη.
Η σύγχρονη οινοποιία της Cavino γεννήθηκε στο Αίγιο της Πελοποννήσου. Ήταν το 1958 όταν ο Κωνσταντίνος Αναστασίου και ο Ιωάννης ∆ούσκας έκαναν το όραμά τους πραγματικότητα αξιοποιώντας το χαρισματικό αμπελουργικό τοπίο της περιοχής.
Πράγματι στις πλαγιές της ορεινής Αχαΐας, το ιδιαίτερο µικροκλίµα που διαμορφώνεται ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, συμμετέχει δυναμικά στην επιτυχία της σύγχρονης οινοποιίας που συνεχίζει να αξιοποιεί επίλεκτες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Ανάμεσα τους ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Αγιωργίτικο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και φυσικά η ξακουστή Μαυροδάφνη.
Πρόσφατα δε η Cavino προχώρησε και σε μια κίνηση ματ στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, αποκτώντας μια από τις πιο ιστορικές ποτοποιίες – οινοποιίες της Βορείου Ελλάδας, της Μπαμπατζίμ, ήτοι της Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ΟΕ.
Σήμερα η εταιρεία, ακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, έχει αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Τέσσερις νέες εµφιαλωτικές γραµµές ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την ποιότητα των οίνων και οινοπνευματωδών ποτών (ούζο, τσίπουρο, και brandy), την ίδια στιγμή που κλιματιζόμενοι αποθηκευτικοί χώροι 5.000τµ ανέλαβαν την ιδανική τους φύλαξη στο χρόνο.
Πλέον η Cavino εξάγει περισσότερο από το 75% της παραγωγής της σε κρασί και ούζο, σε 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσµο. Την ίδια στιγμή, η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης ΑΕ εμφανίζεται σημαντικά αποδυναμωμένη. Κι όμως παλαιότερα διατηρούσε τον τίτλο του ισχυρότερου «παίκτη» στην ελληνική αγορά του κρασιού.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο ΓΕΜΗ, στη χρήση 2023, το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων από πωλήσεις ανήλθε στο ποσό των 24,10 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,72% σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης χρήσης τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα 23,93 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 6,80 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των δαπανών λειτουργίας των φόρων και των τόκων, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 167.646 ευρώ, αυξημένες έναντι των ζημιών της χρήσης 2022 που είχαν διαμορφωθεί σε 140.409 ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2023 ανήλθαν στα 22.015.070,89 ευρώ έναντι 22.182.717 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ η εταιρεία για την περίοδο 2023 απασχόλησε κατά μέσο όρο 124 εργαζομένους.
Η ιστορική επιχείρηση ιδρύθηκε το 1895 από τον Βασίλη Κουρτάκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος στη σύγχρονη Ελλάδα που απέκτησε δίπλωμα οινολογίας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες, τα εμφιαλωτήρια, οι αποθήκες έτοιμων προϊόντων της εταιρείας και το οινοποιείο. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει οινοποιεία στη Ριτσώνα Βοιωτίας, στη Νεμέα Κορινθίας, στην Μαντινεία Αρκαδίας, στην Αιγιαλεία Αχαΐας και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Γεωργιάδη
Την ώρα, δε, που τα αδέλφια Αναστασίου «τρέχουν» τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους, δυο άλλα αδέλφια οραματίζονται να δημιουργήσουν έναν… εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο του κρασιού. Ο λόγος για τους Ελληνοσουηδούς επιχειρηματίες Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη που φιγουράρουν όλο και συχνότερα στις εξελίξεις της εγχώριας ποτοποιίας.
Όπως ανακοινώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικοί μέτοχοι της Premia Properties ΑΕΕΑΠ έγιναν οι νέοι ιδιοκτήτες της Σεμέλη Οινοποιητική, συμφερόντων της οικογένειας Σάλλα.
Ειδικότερα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη υπέγραψαν τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής -συμπεριλαμβανομένου και μέρους αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων - να ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ.
Βάσει της συμφωνίας, η Premia θα αποκτήσει κτήρια συνολικής επιφάνειας 6.850 τετραγωνικών μέτρων και δη το οινοποιείο στη Νεμέα Κορινθίας 5.512 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών χώρων, 10 σουιτών με χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 1.338 τμ, καθώς και αγροτεμάχια έκτασης 278 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αμπελώνες 232 στρεμμάτων στη Νεμέα και στην Αρκαδία. Η ιστορία της εταιρείας Κτήμα Σεμέλη – στην οποία μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και η Μυρτώ Σάλλα, θυγατέρα του Μιχάλη Σάλλα – ξεκινά πίσω στο 1979, ενώ πλέον έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, ο Ηλίας και ο Θωμάς Γεωργιάδης, μέσω της Sterner Stenhus Greece, έχουν ιδρύσει την Ελληνικά Οινοποιεία, μια εταιρεία συμμετοχών που αποτελεί ορμητήριο για φιλόδοξες επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2023 έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας - ναυαρχίδας τους ANTE INC., αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ελληνικά Οινοποιεία και δη να αποκτήσουν το 10% περίπου αυτής «οδηγούμενοι από το βαθύ ενδιαφέρον για τη γεωργία, το πάθος για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης».
Βασικό πυλώνα των Ελληνικών Οινοποιείων αποτελεί η ιστορική οινοποιία Μπουτάρη. Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η Premia Properties ανακοίνωνε την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε. και Ι. Μπουτάρης Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους. Το επιχειρηματικό σχέδιο σχεδιάστηκε με ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Ταυτόχρονα, η Ελληνικά Οινοποιεία διεκδικούσε και την ιστορική οινοποιία Τσάνταλης που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το περασμένο καλοκαίρι.
Και οι κινήσεις των αδελφών Γεωργιάδη δεν σταματούν εδώ. Στις αρχές του 2024 η Premia Properties προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία και δη να δημιουργήσουν μέσω μιας νέας επένδυσης, ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, απέκτησε το 50% της εταιρείας Navarino Vineyards, ενώ η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο. Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, ηλικίας έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400-600μ. και καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων.