Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η UBS

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η UBS
Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και τα δυναμικά business plans που παρουσίασαν με φόντο το 2028, οδηγούν σε νέο re - rating από τους αναλυτές.

Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και τα δυναμικά business plans που παρουσίασαν με φόντο το 2028, οδηγούν σε νέο re - rating από τους αναλυτές.

Έτσι, η UBS αφότου αύξησε την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 6,30 από 5,70 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy», προβαίνει σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της και για τις Eurobank, Εθνική και Alpha Bank. Ο επενδυτικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 3,20 από 3 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 11,60 από 11,20 ευρώ και για την Alpha στα 2,68 από 2,42 ευρώ, με σύσταση «buy» για όλες.

-- Για τη Eurobank, επισημαίνει πως το νέο business plan «δείχνει το δρόμο» προς νέες αναβαθμίσεις από το consensus, με τους αναλυτές της UBS να βλέπουν κατά 7% υψηλότερα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα τέλη του 2027, με 4% υψηλότερα προ προβλέψεων καθαρά κέρδη και πιστωτικές ζημίες κατά 15% χαμηλότερες. Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε το 50% σε payout για τα κέρδη της χρήσης του 2024, με το buyback στο 43%, με τους αναλυτές να υποθέτουν ότι το 25% της διανομής του 2025 θα αφορούσε πρόγραμμα buyback. Η Eurobank κινείται μεταξύ οργανικής ανάπτυξης (στοχεύοντας σε 11 δισ. ευρώ περίπου σε ενήμερα δάνεια το 2027) περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές (300 μονάδες βάσης κεφαλαίων ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και την επιβράβευση των μετόχων (περίπου 500 μονάδες βάσης κεφαλαίου μεταξύ 2024 - 2027, με στόχο για payout άνω του 50%).

-- Από την άλλη, το νέο business plan της Εθνικής δεν έφερε μεγάλες εκπλήξεις, εκτός από τη χαμηλότερη καθοδήγηση του κόστους κινδύνου σε επίπεδα χαμηλότερα των 40 μονάδων βάσης (εκτίμηση της UBS για 50 μονάδες προηγουμένως). Η αγορά ίσως έβλεπε θετικά την καθοδήγηση της τράπεζας για καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,82% από το 2027 με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος, όπως αναμενόταν, αλλά θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του 2023, κατά το 2027 (άνω των 2,3 δισ. ευρώ). Η σχετικά ισχυρή καθοδήγηση για την πιστωτική επέκταση ξεχώρισε, με τα ενήμερα δάνεια να αυξάνονται κατά 8% ετησίως στα 43 δισ. ευρώ έως το 2027, 10% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών. Έχοντας μειώσει το δείκτη NPE της στο 2,6% από 3,3% το τρίτο τρίμηνο, η καθοδήγηση της Εθνικής είναι επίσης πολύ χαμηλότερη στις 40 μονάδες βασης (έναντι της προηγούμενης εκτίμησης της UBS για 48 μονάδες βάσης). Το guidance για ένα βιώσιμο δείκτη ROTE σε επίπεδα άνω του 18% για CET1 στο 14% είναι άκρως ελκυστική, σύμφωνα με τη UBS.

-- Ως προς το business plan της Alpha, η UBS στέκεται στο χαμηλότερο κόστος κινδύνου, και στην υψηλότερη καθοδήγηση για τα καθαρά έσοδα από τόκους που είναι περίπου 3% υψηλότερα από το consensus έως τα τέλη του 2027 (αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ). Η ειδική καθοδήγηση σχετικά με τα έσοδα από trading (άνω των 80 εκατ. ευρώ) και άλλα μη επιτοκιακά έσοδα (άνω των 80 εκατ. ευρώ) κινήθηκαν επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες του οίκου. Έχοντας μειώσει το δείκτη NPE στο 3,8% στο τέταρτο τρίμηνο (από 4,6%), η καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου είναι χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης (χαμηλότερα των 65 μονάδων βάση στα τέλη του 2026), που αποτελεί και τον κυριότερο παράγοντα αναβάθμισης των εκτιμήσεων κερδοφορίας. Η καθοδήγηση για ενήμερα δάνεια άνω των 41 δισ. έως το 2027 συνεπάγεται μια διαρκώς αυξανόμενη πιστωτική επέκταση άνω του 7,2% ετησίως, αν και η καθαρή πιστωτική επέκταση πιθανώς να επιβραδυνθεί τη φετινή χρονιά μετά από το ρεκόρ ύψους 3,6 δισ. το 2024.

Η UBS αναφέρεται επίσης στην εξαγορά της AstroBank στην Κύπρο, η οποία θα καταστήσει την Alpha την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς 10% περίπου σε επίπεδο ενεργητικού. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται να ενισχύσε έως και 5% τα κέρδη ανά μετοχή από το 2027 και να συνεισφέρει καθαρά έσοδα ~100 εκατ. ευρώ (μετά από συνέργειες). Το ντιλ δεν εντάσσεται ακόμη στις εκτιμήσεις της UBS. Η Alpha θα «κάψει» περίπου 40 μονάδες βάσης σε CET1, αλλά θα προσφέρει μια υψηλότερη προσαρμογή 60 μονάδες βάσης σε ROTE. Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης μια μικρότερη εξαγορά, αυτή της Flexfin, επεκτείνοντας την πλατφόρμα factoring για πελάτες ΜμΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, με ελάχιστη κεφαλαιακή επίδραση. Πέρα από την πρόβλεψη για payout στο 50%, η Alpha θα εξετάσει τυχόν ειδικές διανομές, καθώς και τις εξαγορές bolt on (ROI άνω του 15%, αύξηση ROCET1 και αύξηση EPS σε ορίζοντα δύο έως τριών έτη).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Ισχυρά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το 2024

Κερδίζει θέσεις στον «χάρτη» των αναδυόμενων αγορών το Χρηματιστήριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider