Την καλύτερη χρονιά στη μακρόχρονη ιστορία της κατέγραψε το 2024 η ιστορική ποτοποιία Βαρβαγιάννη από το Πλωμάρι της Λέσβου, που από το μακρινό 1860 παράγει το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, το ούζο.
«Το 2024 ήταν η καλύτερη μας χρονιά από πλευράς τζίρου, ξεπερνώντας ακόμη και το 2019 που ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά», δηλώνει στο insider.gr ο Γιάννης Βαρβαγιάννης, ένα από τα επτά μέλη της οικογένειας Βαρβαγιάννη που διοικούν την εταιρεία και εκπροσωπεί την έκτη γενιά.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβαγιάννη, το 2024 ο τζίρος της εμβληματικής ποτοποιίας ανήλθε στα 6,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης), μετρώντας μια αύξηση της τάξης του 20% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Ταυτόχρονα, ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της.
Οι στόχοι για το 2025
Για το 2025, δε, η εταιρεία ποντάρει σε μια ακόμη ισχυρή χρονιά, προσβλέποντας σε μια επιπλέον αύξηση πωλήσεων κατά 5-10%.
«Για το τρέχον έτος στοχεύουμε στη διατήρηση των κεκτημένων μας και εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, προβλέπουμε μια περαιτέρω αύξηση του τζίρου», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Εντός τριετίας η ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ
Κομβική για την ποτοποιία Βαρβαγιάννη που εφέτος συμπληρώνει 165 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής είναι και η επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και αφορά στην επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στο Πλωμάρι.
«Πρόκειται ουσιαστικά για μονάδα-αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από το εργοστάσιό μας στο Πλωμάρι. Η επένδυση έχει υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριετίας», αναφέρει ο κ. Βαρβαγιάννης.
«Υπάρχει χώρος για όλους»
Σχολιάζοντας μάλιστα τις προοπτικές του εγχώριου κλάδου αποσταγμάτων, εκτιμά ότι η ποιότητα του ούζου είναι εκείνη που κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει, αναγνωρίζοντας δε πως «αν ο κλάδος του ούζου οργανωθεί και οι δημόσιοι φορείς στηρίξουν την ελληνική παραγωγή, τότε υπάρχει χώρος για όλους τους αποσταγματοποιούς».
Μια παράδοση που μετρά 165 χρόνια…
Έχουν περάσει 165 ολόκληρα χρόνια από το μακρινό 1860, τότε που ο 55χρονος τότε Ευστάθιος Βαρβαγιάννης, γεννημένος το 1805 στις Κυκλάδες, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Οδησσό στην οποία είχε μετοικήσει και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πλωμάρι της Λέσβου, ιδρύοντας την Ποτοποιΐα Βαρβαγιάννη. Μαζί του η σύζυγός του και ο 33χρονος γιος του Ιωάννης.
Ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης μαζί του έφερε την τέχνη της απόσταξης αλλά και τον πρώτο αποστακτήρα, αγορασμένο από την Κωνσταντινούπολη, ως θεμέλιο λίθο της νέας του επιχείρησης. Η ποτοποιία έκανε τα πρώτα της βήματα και το ούζο της οικογένειας αποκτούσε σταδιακά τους πρώτους του φίλους. Όμως μόλις 13 χρόνια αργότερα ο ιδρυτής πεθαίνει και τα ηνία της μικρής ακόμα επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος του Ιωάννης Βαρβαγιάννης σε ηλικία 46 ετών. Εκείνος, απέκτησε πέντε παιδιά: την Αδαμαντία, τη Σουλτάνα, τον Ευστάθιο, την Αικατερίνη και το Νικόλαο.
Για 127 χρόνια και τέσσερις γενιές η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη διοικήθηκε από ένα πρόσωπο κάθε φορά. Από τον Ιδρυτή Ευστάθιο Βαρβαγιάννη το 1860 στον γιο Ιωάννη Βαρβαγιάννη και από εκεί στον εγγονό Ευστάθιο Βαρβαγιάννη και τον δισέγγονο Ιωάννη Βαρβαγιάννη, ηγέτης ήταν πάντα ένας…
Το 1987 για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη απέκτησε συνιδιοκτήτες, τα τρία παιδιά του Ιωάννη: Στάθη, Μανώλη και Βάγια. Οι τρεις τους πέτυχαν πολλά. Αύξησαν τις δυνατότητες παραγωγής, δημιούργησαν το «Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο» το 1997 και πέτυχαν διείσδυση σε νέες εξαγωγικές αγορές. Αλλά το πιο σημαντικό τους επίτευγμα ήταν η δημιουργία κουλτούρας σύνθεσης και συνύπαρξης. Η είσοδος της έκτης γενιάς που αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους και οδηγεί την ποτοποιία στη νέα εποχή. Σήμερα, ο Γιάννης, ο Αντρέας, η Φωτεινή, η Μαρία, ο Γιάννης, η Ειρήνη και ο Γιάννης έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν την οικογενειακή παράδοση, τις αξίες και το όραμα της παλιάς ποτοποιίας, αλλά και να περάσουν στη νέα εποχή…