Ελληνικά αλκοολούχα ποτά: Το ούζο ο «βασιλιάς» των εξαγωγών, άλμα για τσίπουρο - τσικουδιά στην 5ετία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά αλκοολούχα ποτά: Το ούζο ο «βασιλιάς» των εξαγωγών, άλμα για τσίπουρο - τσικουδιά στην 5ετία
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών.

Μπορεί το ούζο να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο «βασιλιά» των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, ωστόσο άλμα κατέγραψαν την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές τσίπουρου- τσικουδιάς, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κατέχουν μικρό μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, το οποίο κυμαίνεται πέριξ του 2% σε αξία και πέριξ του 1% σε ποσότητα.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οι εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς κατέγραψαν την τελευταία πενταετία (2020-2024) αύξηση 99% σε αξία και άνοδο 62% σε ποσότητα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 7% σε αξία σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ενώ η ποσότητα των εξαγωγών μειώθηκε κατά 10,3%.

Οι εξαγωγές προς Τρίτες χώρες εμφάνισαν σημαντική αύξηση 61,1 % σε αξία και άνοδο 31,2% σε ποσότητα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2023, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς εντός των χωρών της ΕΕ, η οποία μεταφράζεται σε πτώση 6,6% σε αξία και 19% σε ποσότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο 2023.

Ποιοι πίνουν τσίπουρο/τσικουδιά

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρου με μερίδιο 46,4% επί του συνόλου των εξαγωγών, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αλβανία με 12,6% και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 10,6%.

Έπονται η Κύπρος με μερίδιο 10,05%,η Αυστρία με 4,28% και η Ολλανδία με 4,22%.

Ναυαρχίδα των εξαγωγών το ούζο

Ναυαρχίδα των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παραμένει το ούζο, το οποίο, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές ούζου εμφανίζουν αύξηση 45% σε αξία και άνοδο 8% σε ποσότητα.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το ούζο καταλαμβάνει το 59% σε αξία και το 71% σε ποσότητα του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Ειδικότερα, εμφανίζει ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά 7,3% και σε ποσότητα κατά 3,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Ποιοι πίνουν ούζο

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία και σε ποσότητα, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου. Την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 43% του συνόλου σε αξία και 46,6% σε ποσότητα, ακολουθεί η Βουλγαρία με 20,3% σε αξία και 16,5% σε ποσότητα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ με 19,3% σε αξία και 19,8% σε ποσότητα.

Θετικό πρόσημο για το σύνολο των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών

Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, συνολικά οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν θετικό πρόσημο τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που την ίδια χρονική περίοδο υπέστησαν μείωση κατά 7,75% σε αξία. Η ελληνική ποτοποιία/αποσταγματοποιία επέδειξε, για ακόμη μία φορά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Ειδικότερα, για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο κλάδος της ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας παρέμεινε από τους πλέον εξωστρεφείς, κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα, εμφανίζοντας συνολική άνοδο στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατά 12,5% σε αξία και κατά 0,4% σε ποσότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η σύγκριση δε με την τελευταία πενταετία καταδεικνύει φέτος διαχρονική αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία κατά 61,4%, αλλά και σε ποσότητα κατά 12,8%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση τιμή των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών συνεχίζει την ανοδική πορεία της ειδικότερα μετά την πανδημία. Η μέση τιμή στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε συνολικά κατά 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Βασικός αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών η Γερμανία

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέχουν σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με ποσοστό πέριξ του 80% τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 44,% της ποσότητας και το 37% της αξίας του συνόλου των εξαγωγών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, προς την οποία οι αποστολές μειώθηκαν, ειδικότερα σε ποσότητα. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση 1,6% σε αξία και 16% σε ποσότητα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 .

Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Ιράκ, που σε αντίθεση με την Βουλγαρία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν να ακολουθούν μια σταθερή πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nestle Hellas: H «μάχη» των τιμών στη βιομηχανία τροφίμων και το στοίχημα στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής

Σε θέση «μάχης» για 5G και οπτικές ίνες η Nova - Τα νέα smartphones, οι επενδύσεις και τα σενάρια πώλησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider