EURIMAC: Πανευρωπαϊκή πρωτιά με τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ - Επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ και εξαγωγές σε 60 χώρες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EURIMAC: Πανευρωπαϊκή πρωτιά με τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ - Επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ και εξαγωγές σε 60 χώρες
Στο τρίπτυχο καινοτομία, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα ποντάρει για την ανάπτυξή της η εταιρεία EURIMAC από το Κιλκίς, γνωστή για το brand ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ.

Σε μια κομβική κίνηση στη μακρόχρονη επιχειρηματική της πορεία προχώρησε η EURIMAC, ηγέτιδα εταιρεία στην παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα και γνωστή για το brand ΜΑΚΒΕΛ, παρουσιάζοντας πρόσφατα στην αγορά μία νέα σειρά ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η εταιρεία από το Κιλκίς είναι η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που προχωρά σε μια τέτοια καινοτομία, απευθυνόμενη σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση, αλλά και εκείνους πoυ θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

«Η ιδέα ξεκίνησε όταν αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει ανάγκη στην αγορά για ένα τέτοιο προϊόν. Μετά από πολλή δουλειά αντιληφθήκαμε ότι αξίζει να δώσουμε χώρο σε ένα τέτοιο καινοτόμο προϊόν», δήλωσε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι το λανσάρισμα της νέας σειράς ζυμαρικών πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2024 και πλέον παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Η νέα σειρά ζυμαρικών είναι διαθέσιμη σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, ενώ η εταιρεία συνεχώς ενισχύει τη διαθεσιμότητά τους μέσω συνεργασιών με διεθνείς αλυσίδες και καταστήματα.

Εξωστρέφεια, βιωσιμότητα και καινοτομία το «τρίπτυχο» της ανάπτυξης

Για την εταιρεία από το Κιλκίς που έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα, η στρατηγική ανάπτυξης βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Στην εξωστρέφεια, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Η εξωστρέφεια είναι για την εταιρεία κρίσιμη, καθώς, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά μέσω του brand ΜΑΚΒΕΛ, η εταιρεία εστιάζει κυρίως στις εξαγωγές. Σήμερα, το 55% των πωλήσεών της προέρχονται από εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ πάνω από το 50% των ζυμαρικών που εξάγονται από την Ελλάδα παράγονται στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Κιλκίς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών και του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ.

Η βιωσιμότητα αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας. Από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα, μέχρι τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και την εφαρμογή του zero waste to landfill philosophy, η EURIMAC πρωτοπορεί στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης. Έχει πιστοποιηθεί ως η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που έφτασε στο επίπεδο platinum για τις διαδικασίες μηδενικών αποβλήτων, με 99,98% των υλικών της να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η καινοτομία, τέλος, βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Η εταιρεία αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης, ζυμαρικά με πέντε δημητριακά και προϊόντα με γρήγορο βρασμό, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών που ακολουθούν έναν γευστικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Αύξηση όγκου πωλήσεων το 2024 και επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, ο όγκος των πωλήσεων το 2024 αυξήθηκε κατά 5% ενώ ο τζίρος θα παρουσιάσει μικρή πτώση της τάξης του 2%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών που αποτελούν την κύρια παράμετρο του συνολικού κόστους των ζυμαρικών. Τα κέρδη αναμένονται αυξημένα λόγω της αύξησης του όγκου, ενώ κι ο δανεισμός είναι μηδενικός.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2023 ο κύκλος εργασιών της EURIMAC είχε ανέλθει σε 73,950 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 11,428 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 9,198 εκατ. ευρώ προ φόρων και σε 7,090 εκατ. ευρώ μετά φόρων.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, αναβάθμιση του μύλου, νέα γραμμή κοφτών ζυμαρικών με συσκευαστικές κι εγκιβωτιστικές μηχανές, αγορά νέου γειτονικού οικοπέδου και μηχανήματα βελτίωσης ελέγχου των ποιοτικών παραμέτρων των ζυμαρικών. Επίσης, οικοδόμηση νέων χώρων αποδυτηρίων και χρήσης από το προσωπικό, καθώς και νέο hardware και software για την παραγωγική διαδικασία.

Το εν λόγω επενδυτικό πλάνο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, ενώ έρχεται σε συνέχεια επενδυτικού πλάνου ύψους 11 εκατ. ευρώ που είχε υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αφορούσε σε μια πλήρη γραμμή μακρών ζυμαρικών με συσκευαστικές κι εγκιβωτιστικές μηχανές, ρομποτικό παλετοποίησης καθώς και νέες αποθήκες, όπως επίσης και αγορά όμορου οικοπέδου και νέα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου δυναμικότητας 20.000 τόνων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC, Οδυσσέας Παπαδόπουλος

Πώς φτάσαμε στη σειρά ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η νέα σειρά ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ προέκυψε ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για προϊόντα που είναι κατάλληλα για τα άτομα που θέλουν να περιορίσουν την αύξηση των σακχάρων στο αίμα, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια γευστική και υγιεινή διατροφή. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα της εταιρείας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια, κατέδειξαν την ανάγκη για ένα προϊόν που συνδυάζει την κλασσική γεύση των ζυμαρικών με τα οφέλη του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Αφού πραγματοποιήθηκαν πολλές δοκιμές και αναλύσεις, η EURIMAC συνεργάστηκε με το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ευρώπη που εξειδικεύεται στη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη σύμφωνα με το ISO 26642:2010. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ πιστοποιήθηκαν ως προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, έχοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Μετά από μήνες μελέτης και δοκιμών, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη διαδικασία πιστοποίησης για σπαγγέτι, πένα, κριθαράκι και λινγκουίνι.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος, στα σκαριά βρίσκονται και 2-3 νέα ακόμη προϊόντα της ίδιας φιλοσοφίας.

Σημαντικός δε παράγοντας στην ανάπτυξη αυτών των προϊόντων είναι και ο ρόλος της επιστήμης. Η EURIMAC συνεργάζεται με εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως ο κύριος Κωνσταντίνος Ξένος, ειδικός στον τομέα της διατροφής, για την αξία αυτού του προϊόντος και τη σημασία του για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές προκλήσεις.

Μια μακρά επιχειρηματική παράδοση

Η ιστορία της EURIMAC ξεκινά το 1939, όταν ιδρύθηκε από τους αδελφούς Κωνσταντινίδη. Η εταιρεία κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ενώ το κύριο brand της, ΜΑΚΒΕΛ, είναι ένα πολύ αναγνωρίσιμο όνομα στην κατηγορία των ζυμαρικών.

Σημαντικά ορόσημα στην πορεία της περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις ήδη από τη δεκαετία του 1970 και τη σύμπραξή της το 1996 με τον ιταλικό όμιλο EURICOM spa, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των αλεύρων και του ρυζιού. Από το 2006, η εταιρεία προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της με την απόκτηση του δικού της μύλου, ενισχύοντας έτσι τη γνώση και την ποιότητά της στα σιτηρά, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή σιμιγδαλιού και, κατ’ επέκταση, ζυμαρικών.

Από το 2013, η EURIMAC έχει επενδύσει στην πράσινη τεχνολογία, κατασκευάζοντας μια μονάδα βιομάζας που καλύπτει πλήρως τις θερμικές ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider