Οι εταιρείες εισέρχονται σε μια φάση όπου αυξάνουν ταχύτητα μεν για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για το κλίμα αλλά εφαρμόζουν τις στρατηγικές τους διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πρόσφατη έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες δεν υποχωρούν από τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι των ειδήσεων υποδηλώνουν το αντίθετο, σύμφωνα με την έκθεση της PwC για την κατάσταση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για το 2025.
Ο αριθμός των εταιρειών που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το κλίμα έχει εννεαπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με περισσότερες από 4.000 να υποβάλλουν αναφορές μέσω του CDP το 2024. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το 37% των εταιρειών αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα, ενώ μόνο το 16% περιορίζει τους στόχους.
«Μπαίνουμε σε μια εποχή αθόρυβης προόδου, όπου οι εταιρείες αποφεύγουν να δημοσιοποιούν δεσμεύσεις για το κλίμα που μπορούν να τις εκθέσουν σε κάποιον ανεπιθύμητο έλεγχο και αντ' αυτού εστιάζουν στην πρόοδο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», σημειώνει η έκθεση.
Μάλιστα, για τις ανάγκες της έρευνας, η PwC εξέτασε 47 εταιρείες με καθαρούς μηδενικούς στόχους που υπέστησαν αλλαγές CEO και διαπίστωσε ότι καμία δεν εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις της για το κλίμα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης μια σημαντική τάση στις μικρότερες εταιρείες να ενταχθούν στο κίνημα της βιωσιμότητας.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες δέσμευσης προμηθευτών γίνονται σε όλη την παγκόσμια οικονομία, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να συνεργάζονται με τους προμηθευτές τους για τη μείωση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα αξίας. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων με τους προμηθευτές να επηρεάζουν τους προμηθευτές τους, και ούτω καθεξής.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι ενώ οι εταιρείες κάνουν βήματα προόδου με τις εκπομπές του Πεδίου 2, η έκθεση διαπιστώνει ότι μόνο το 46% είναι σε καλό δρόμο για τους στόχους του Πεδίου 1 και το 54% για τους στόχους του Πεδίου 3.
«Οι εταιρείες με σχετικά πιο φιλόδοξους στόχους τείνουν να είναι σε καλό δρόμο, ενώ αυτές που ακολουθούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση φαίνεται να υστερούν σε σύγκριση με τους στόχους τους», αναφέρει η έκθεση.
Το επιχειρησιακό κίνητρο για βιωσιμότητα συνεχίζει να ενισχύεται
Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, το 83% των εταιρειών αναφέρουν επενδύσεις Ε&Α σε προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με τα βιώσιμα προϊόντα να επιτυγχάνουν αυξήσεις εσόδων από 6% έως 25% σε σχέση με τις συμβατικές εναλλακτικές λύσεις.
Οι οργανισμοί αναμένουν ότι έως το 2030, περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων τους θα προέρχεται από την κλιματική μετάβαση. Όπως φαίνεται από την ανάλυση, τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα της εταιρικής υποχώρησης από τη βιωσιμότητα αποκαλύπτοντας μια ωρίμανση προσεγγίσεων.
Ορισμένες εταιρείες έχουν διευρύνει τα χρονοδιαγράμματα ή έχουν προσαρμόσει στόχους, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει συχνά αυξημένη αυστηρότητα στον προγραμματισμό και όχι εγκατάλειψη στόχων.
Καθώς οι CFO συμμετέχουν όλο και περισσότερο στις προσπάθειες βιωσιμότητας, οι πρωτοβουλίες για το κλίμα λαμβάνουν λεπτομερέστερο έλεγχο και ρεαλιστικές στρατηγικές εφαρμογής.
Η έκθεση εκτιμά ότι η επιτυχία στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές πιθανότατα θα καθορίσει τους μελλοντικούς ηγέτες της αγοράς.
Οι εταιρείες που συνδυάζουν αποτελεσματικά τους κλιματικούς στόχους, τη βιωσιμότητα των προϊόντων και τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις απολαμβάνουν σημαντική αξία από την αντιμετώπιση των εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.