Πώς θα ωφελήσει ο αγωγός TAP την Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ωφελήσει ο αγωγός TAP την Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, για την Ελλάδα το έργο θα αποτελέσει πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, θα δώσει ώθηση στην απασχόληση και θα αποφέρει φορολογικά έσοδα.

Η αρχική μεταφορική ικανότητα του TAP που ανέρχεται σε 10 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας περίπου 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη. Μελλοντικά, καθώς θα γίνονται διαθέσιμες μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από την Κασπία, ο αγωγός θα μπορεί να διπλασιάσει την παροχή σε 20 δις. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή δύο επιπλέον σταθμών συμπίεσης.

Ο αγωγός έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI) για το ρόλο που διαδραματίζει στο άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός εκ ων 12 ενεργειακών διαδρόμων που έχουν προσδιοριστεί από την ΕΕ ως προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Η σημασία του TAP για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ρίκαρντ Σκούφια, «ο TAP αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 1,5 δις. ευρώ, η οποία αναμένεται ότι θα παράσχει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας ενώ θα υπάρξουν επιπλέον θέσεις από τον έμμεσο αντίκτυπο (π.χ περίπου 200 άτομα ασχολούνται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ)». Ακόμη, επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει 32.000.000 ευρώ για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 30 προγράμματα τα οποία απευθύνονται στις τοπικές κοινότητες ενώ όπως έχει αναφέρει ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής τουTAP, το έργο έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία καθώς επηρεάζονται και επιχειρήσεις από άλλους τομείς όπως είναι ξενοδοχεία, μεταφορές κλπ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκούφιας «εξετάζουμε το ενδεχόμενο πρόσθετων συνδέσεων προς τη Βαλκανική». Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, 1 bcm (δις. κυβικά μέτρα) θα παραμένουν στην Ελλάδα ενώ υπάρχει επιθυμία διεύρυνσης για μεγαλύτερη πρόσβαση και οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ «εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή», όπως ανέφερε.

Το μήκος του αγωγού στην Ελλάδα είναι περίπου 550 χλμ, διασχίζει 1.693 δρόμους, 722 ποτάμια και 20 σιδηροδρομικές γραμμές. Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί δικαιώματα διέλευσης για 200 χλμ, έχουν καταγραφεί 8 εκατομμύρια εργατοώρες, ενώ έχει διεξαχθεί η μεγαλύτερη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Το έργο επηρεάζει 100 κοινότητες, 30 δήμους και τρεις περιφέρειες ενώ ο TAP συνεργάζεται με 150 ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Σκούφιας, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δυσχερής, τα έργα «είναι εντός χρονοδιαγράμματος, σημειώνουμε πρόοδο και τυγχάνουμε της υποστήριξης από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις». Οι βάνες φυσικού αερίου θα ανοίξουν την 1/1 2020 και όπως ανέφερε η κα Urlike Andres, Διευθύντρια Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων «το έργο του TAP έχει ενταχθεί στον κατάλογο έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ο TAP και ο Νότιος διάδρομος έχουν σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός εταίρος σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας».

Επένδυση 45 δις. δολαρίων ο Νότιος Διάδρομος

Ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι μια από τις πιο σύνθετες αλυσίδες αξίας φυσικού αερίου παγκοσμίως και αποτελείται από επιμέρους έργα ενεργειακών υποδομών συνολικής επένδυσης περίπου 45 δις. δολαρίων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται κα η ανάπτυξη του Shah Deniz II κα η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα, η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Sangachal στις ακτές της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν, ο αγωγός Νοτίου Καυκάσου-Αζερμπαϊτζάν (SCPX), o αγωγός φυσικού αερίου Ανατολίας (ΤΑΝΑP) στην Τουρκία και ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider