Επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ

Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), η οποία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ (νόμος νόμο 4336/2015).

Μέχρι το 2036, η εταιρεία θα στοχεύει να έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε 18 πόλεις και να κάνει επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών νοικοκυριών και εμπορικών πελατών σε πόλεις όπως είναι η Χαλκίδα, το Καρπενήσι, η Άμφισσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Θήβα, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Δράμα, η Ορεστιάδα και η Καβάλα. Στην Κεντρική Ελλάδα οι νέες συνδέσεις θα αφορούν σε 38.000 νοικοκυριά και 5.000 εμπορικούς πελάτες, στην Κεντρική Μακεδονία σε 25.000 νοικοκυριά και 4.000 εμπορικούς πελάτες και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 45.000 νοικοκυριά και 2.000 εμπορικούς πελάτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, μιλώντας σε φόρουμ για την Ενέργεια, το τρέχον έτος «θα το ονομάσουμε έτος διανομής και διάθεσης φυσικού αερίου» σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική χρονιά για τον ενεργειακό κλάδο».

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής σε 12 πόλεις και βιομηχανικές περιοχές μήκους 500 χλμ, και αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 60 άτομα.

Ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε ότι «παρόλο που έχουμε μόνο 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, το δίκτυό μας συμμετέχει στο λεγόμενο ανταγωνισμό γιατί η εταιρεία προμηθεύτηκε αέριο 2,5 εκατ. GWh από 11 εταιρίες (ενώ άλλες εταιρείες μπορεί να παίρνουν μόνο από 3)».

«Η χρήση καινοτόμου τεχνολογίας για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα συντελέσει στην προμήθεια αστικών περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον κεντρικό αγωγό όπως είναι η Λιβαδειά, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα και η Άμφισσα», ανέφερε ο κ. Τερζόπουλος.

Τα οφέλη της ανάπτυξης του δικτύου θα είναι πολλαπλασιαστικά και θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, στην πρώτη φάση (2018-2023) της κατασκευής των δικτύων υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.600 νέες θέσεις εργασίας ενώ η λειτουργία τους θα απαιτήσει να απασχοληθούν 700 άτομα σε νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τερζόπουλος, η ανάπτυξη του δικτύου στις περιοχές δικαιοδοσίας της ΔΕΔΑ αναμένεται ότι θα τονώει την εθνική οικονομία, θα μειώσει τη ρύπανση και το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες και θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης περιορίζοντας την ενεργειακή φτώχεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider