Η αγορά αντιδρά στην αναδιάρθρωση της χρέωσης προμηθευτή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αγορά αντιδρά στην αναδιάρθρωση της χρέωσης προμηθευτή

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της αγοράς στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του μηχανισμού χρέωσης των προμηθευτών που προωθεί ο ΛΑΓΗΕ και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη, στις 16 Φεβρουαρίου ενώ ήδη έχουν εκφράσει τις θέσεις τους φορείς, οργανισμοί και μέρος της βιομηχανίας. Έντονη είναι η αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ενώ θέτει θέμα απειλής της βιωσιμότητας μέρους επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της «πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί κατάματα η αλήθεια, δηλαδή ότι αν ο μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα έχει έλλειμμα, τότε πρέπει να μειωθούν οι ήδη υψηλότατες τιμές των ακριβότερων ΑΠΕ και όχι να τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο όλη η αγορά» αναφέρει η τοποθέτηση της ΕΒΙΚΕΝ στη διαβούλευση καταλήγοντας:

«Ειδικά για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον όπου είναι αδύνατο να υπάρχει στοιχειώδης ορατότητα και προγραμματισμός για το κόστος ενέργειας, ούτε καν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αποθαρρύνεται η όποια σκέψη για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες ή επέκταση δραστηριότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας σε σχέση με ένα από τα σημαντικότερα κόστη παραγωγής στη βιομηχανία, προεξοφλείται η περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Αποδεικνύεται επίσης, πόσο επίκαιρο και σημαντικό είναι να τηρηθούν οι προθεσμίες για την προώθηση της αναμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατάργηση του υποχρεωτικού pool και τη θέσπιση του πλαισίου που θα καταστήσει εφικτή τη λειτουργία της αγοράς στη βάση του Target Model, (δημιουργία χονδρικής αγοράς προθεσμιακών προϊόντων, αγοράς εξισορρόπησης, ενδοημερήσιας αγοράς και αγοράς επόμενης ημέρας)».

Συνάντηση Σταθάκη με εκπροσώπους συλλογικών φορέων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε την Τρίτη με εκπροσώπους των συλλογικών φορέων στον τομέα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τις διοικήσεις, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ), καθώς και του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε, καταρχήν, ότι μεθαύριο, Πέμπτη, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει την απόφαση της για την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που θα προβλέπει και αναδρομικότητα. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στο Σύστημα Ηλεκτρισμού.

Εξάλλου, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταβολή ενός μέρους των εκκρεμών πληρωμών στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι υπερημερίες των πληρωμών και να φθάσουν σταδιακά τις 120 ημέρες.

Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου, που είναι ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) οδεύει προς ικανοποίηση. Η σχετική υπουργική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα

Τι προτείνει ο ΛΑΓΗΕ

Στην εισήγηση του ΛΑΓΗΕ περιλαμβάνονται τρια μέτρα:

α) Εξαίρεση των περιορισμών εφεδρείας για τον υπολογισμό της εικονικής ΟΤΣ

β) Θέσπιση ωριαίου άνω ορίου στα 20€/MWh και κάτω ορίου στα 6€/MWh για τη διαφορά της ΟΤΣ από την εικονική ΟΤΣ

γ) Θέσπιση εβδομαδιαίου πλαφόν για τη μέση μοναδιαία πρόσθετη χρέωση στα 8€/MWh.

Όπως αναφέρει ο ΛΑΓΗΕ, «η εφαρμογή της υφιστάμενης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της Πρόσθετης Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ, ενός καθαρά ρυθμιστικού μηχανισμού στον οποίο χρησιμοποιούνται τα πραγματικά στοιχεία (προφορές ενέργειας, δηλώσεις φορτίου, περιορισμοί Συστήματος και μεθοδολογία συνβελτιστοποίησης ενέργειας και εφεδρειών) και εξαιρείται το σύνολο της πρόβλεψης έγχυσης ενέργειας από ΑΠΕ, παρουσιάζει εξαιρετική ευαισθησία, μεταβλητότητα και τυπική απόκλιση. Οι μεγάλες τιμές της Εικονικής ΟΤΣ ιδιαίτερα σε ακραίες συνθήκες διαθεσιμότητας και επάρκειας του Συστήματος σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την εποχικότητα και τη διακύμανση της ΟΤΣ δεδομένης της εξαίρεσης της πρόβλεψης παραγωγής ΑΠΕ».

Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς που εν προκειμένω θεσπίζεται εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Στο πλαίσιο επίτευξης των εθνικών και ενωσιακών στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ, το νέο καθεστώς στήριξης υιοθετεί τις απαιτήσεις της ενότητας 3.3 των ενωσιακών «Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020» αποσκοπώντας στην υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

ΣΠΕΦ: «Ναι» στη θέσπιση πλαφόν και κατωφλίου στην χρέωση προμηθευτή

«Ευλογη» θεωρεί ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) την εισαγωγή πλαφόν και κατωφλίου στην «χρέωση προμηθευτή» σε επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ο Σύνδεσμος μεταξύ άλλων διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι:

Α. Διατήρηση σε κάθε περίπτωση των περιορισμών εφεδρείας στην επίλυση του εικονικού ΗΕΠ για τον υπολογισμό της εικονικής ΟΤΣ. Ο ν. 4414 ορθά δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας.

Β. Θέσπιση πλαφόν και κατωφλίου ταυτόχρονα στην ΠΧΠΕΛ σύμφωνα με την πρόταση του Λειτουργού. Το κατώφλι δεν μετατρέπει την ΠΧΠΕΛ δήθεν σε Τέλος, αλλά λειτουργεί αναδιανεμητικά ως προς το πλαφόν σε ευρύ χρονικό ορίζοντα.

Γ. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον τα τιθέμενα όρια της ΠΧΠΕΛ (ιδίως το κατώφλι) δικαστικά προσβληθούν και τυχόν καταπέσουν οπότε οικονομικά μαζί και η ρύθμιση, ενεργοποίηση με ΥΑ του άρθρου 23, παρ. 3, α, γγ, του ν. 4414, δηλαδή την απομείωση έως και μηδενισμό του όποιου αναγκαίου κάθε φορά ΕΤΜΕΑΡ ως διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών και την τιμολόγηση ισόποσης Χρέωσης απευθείας στους Προμηθευτές από τον Λειτουργό ομοιόμορφα ανά απορροφώμενη από την χονδρεμπορική αγορά MWh. Δηλαδή με τον τρόπο αυτό πλήρης ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος της Προμήθειας ».

ΕΛΕΤΕΑΝ: Η χρέωση δεν έχει σχέση με «τέλος» ή «φόρο»

Παρέμβαση στο θέμα της χρέωσης προμηθευτή και τη σύγχυση που έχει προκληθεί σχετικά με το ειδικό τέλος κάνει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Όπως σημειώνει «η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ)» ενώ τονίζει ότι η επιλογή των ΑΠΕ αποτελεί μονόδρομο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «δυστυχώς από πρόσφατα δημοσιεύματα προκύπτει ότι αυτό ακόμη δεν γίνεται αντιληπτό από κάποιους, γεγονός που μας εκπλήσσει δυσάρεστα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε σε μια εποχή που η επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κλιματικούς λόγους.

Κλείνοντας, αυτήν την σύντομη δημόσια παρέμβαση μας, δανειζόμαστε χάριν πληρότητας από την τεκμηριωμένη απάντηση του ΕΣΗΑΠΕ, τα κύρια επιχειρήματα, γι αυτό που θα έπρεπε να είναι προφανές και να μην χρήζει επιχειρηματολογίας:

Δεν υφίσταται κανένα τέλος υπέρ των ΑΠΕ κι οι συνεχιζόμενες αναφορές σε κάτι ανύπαρκτο δυσφημούν αδικαιολόγητα κι άδικα τις ΑΠΕ, ελπίζουμε όχι σκοπίμως.

Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν. Η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider