H αξιολόγηση κρίνει και την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H αξιολόγηση κρίνει και την Εθνική Ασφαλιστική

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι «μνηστήρες» για την Εθνική Ασφαλιστική με τα τρία κινεζικά funds και την κοινοπραξία υπό τον Ελληνοαμερικάνο επενδύτη Τζον Κάλαμος που έχουν παραμείνει στην «κούρσα» να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Ωστόσο οποιαδήποτε προσφορά και αν κατατεθεί τελικά θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο «αν» το οποίο θα αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς που ακόμη εκκρεμεί.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο insider.gr πηγές που γνωρίζουν για την διαδικασία, οι τέσσερις υποψήφιοι παραμένουν εξαιρετικά ενεργοί καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή κατέθεταν ερωτήσεις στην διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι υποβολές των προσφορών είναι προγραμματισμένες για σήμερα Δευτέρα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δοθεί επιπλέον παράταση στην διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθούν οι προσφορές ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το τελικό τίμημα πέρα από τον ενδελεχή νομικό και οικονομικό έλεγχο που θα ακολουθήσει, θα είναι και η συμφωνία της χώρας με τους Θεσμούς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες στις προσφορές που θα υποβληθούν που θα αφορούν το κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης.

Ποιοι είναι οι τέσσερις «μνηστήρες»

Στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν τρεις κινεζικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων η –γνωστή στην Ελλάδα– Fosun International και η Gongbao Investment. Η Fosun είναι ένα κινεζικός επενδυτικός όμιλος, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός όμιλος Folli Follie, ενώ συμμετέχει και στο σχήμα που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού μαζί με την Lamda Development.

Ο τέταρτος «μνηστήρας» είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχήμα των Ελληνοαμερικάν επενδυτών Τζον Κάλαμος και Μάικ Χαλίκια με την συμμετοχή των Κανελλόπουλου - Αδαμαντιάδη και του ομίλου EXIN που ελέγχουν την AIG Hellas. Η Calamos Investments, είναι μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1977, διαθέτει γραφεία στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 18 δισ. δολαρίων. Ο Αριστείδης Χαλικιάς είναι χρόνια τραπεζίτης και επενδυτής με έδρα το Σικάγο, ο οποίος είναι και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fosun και η κοινοπραξία της Calamos Investments είναι οι δύο υποψήφιοι που εμφανίζονται πιο δυναμικοί για την Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς να αποκλείονται και άλλες προσφορές.

Η Εθνική Τράπεζα υποχρεούται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της, ενώ κρίσιμο θέμα αποτελεί το τίμημα που θα προσφερθεί για την Εθνική Ασφαλιστική, με γνώστες της κατάστασης να τονίζουν ότι οι προσφορές για το minimum ποσοστό που πρέπει να πουληθεί θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ για να είναι συμφέρουσες για τον όμιλο της Εθνικής, δεδομένου ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, όμως, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η πώληση και να παραμείνει η εταιρεία σε ελληνικά χέρια. O σύλλογος των εργαζομένων αναφέρει ότι η πώληση μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας θυγατρική εταιρείας είναι κατά των συμφερόντων της τράπεζας αλλά και του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider