Προμήθεια 30 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι τράπεζες στο δημόσιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προμήθεια 30 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι τράπεζες στο δημόσιο

Θέμα ημερών θεωρείται η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που θα προβλέπει την καταβολή προμήθειας εκ μέρους των τραπεζών για την εγγύηση που λαμβάνουν από το Δημόσιο στο πλαίσιο της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μετά από διαβούλευση με τους Θεσμούς αλλά κυρίως με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκρυσταλλώσει, σε συνεννόηση και με τις ελληνικές τράπεζες, την τροπολογία που θα προβλέπει ότι κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να καταβάλλει ένα ποσό υπέρ του ελληνικού δημοσίου ως αντάλλαγμα για την εγγυητική στήριξη που δίνεται στις τράπεζες στα πλαίσια της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου ως εποπτικό κεφάλαιο.

Η τροπολογία κρίθηκε επιβεβλημένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι το καθεστώς εγγυήσεων στα πλαίσια της αναβαλλόμενης φορολογίας θεωρείται κρατική ενίσχυση. Η εν λόγω προμήθεια έπρεπε να είχε θεσπιστεί ήδη από το 2014. Ωστόσο αυτό δεν είχε συμβεί, παράλειψη που εντοπίστηκε από την Κομισιόν η οποία ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το ισπανικό μοντέλο που προβλέπει την καταβολή της σχετικής προμήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές το συνολικό ποσό προμήθειας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κυμανθεί κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,5 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Μπορεί το ποσό αυτό να είναι μικρό ωστόσο χαρακτηρίζεται επαρκές προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος η ρύθμιση για την αναβαλλόμενη φορολογία να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον αναβαλλόμενο φόρο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό χωρίς οι τράπεζες να ανησυχούν στο μέλλον ότι θα βρεθούν υπό διερεύνηση από την Digicom, δηλαδή την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider