Παγώνει η ζήτηση για πετρέλαιο, «φρενάρουν» τον ΟΠΕΚ οι ΗΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγώνει η ζήτηση για πετρέλαιο, «φρενάρουν» τον ΟΠΕΚ οι ΗΠΑ

Επιβράδυνση αναμένεται να παρουσιάσει η αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά και να αυξήσει τις τιμές, δίνοντας ένα τέλος στο πλεόνασμα που έχει επιβαρύνει την αγορά πετρελαίου τα τρία τελευταία χρόνια. Από την άλλη, ως αντίρροπη δύναμη εξακολουθούν να ενεργούν οι ΗΠΑ όπου αυξάνεται η παραγωγή από σχιστόλιθο.

Στη έκθεσή του για την πετρελαϊκή ζήτηση, ο ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση το 2017 στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το 2015, όταν είχε φθάσει τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή του καρτέλ μειώθηκε κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως το Μάρτιο, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις για την προσφορά, να ανέρχεται στο 99%.

Απτόητες συνεχίζουν οι ΗΠΑ

Από την άλλη, η αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ μειώνει την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών του ΟΠΕΚ για εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Όπως αναφέρει έκθεση της Energy Information Administration στις ΗΠΑ η παραγωγή του Μαΐου αναμένεται να αυξηθεί κατά 123.000 βαρέλια την ημέρα και στα 5.190.000 βαρέλια ημερησίως. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2015.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα δείχνουν ότι η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ τον Μάιο είναι πιθανό να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε περισσότερα από δύο χρόνια, με τους παραγωγούς να επιταχύνουν το ρυθμό των γεωτρήσεων.

Παράλληλα, οι δαπάνες για επενδύσεις στις ΗΠΑ από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 72% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με έκθεση του ΕΙΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και οι 44 εγχώριες πετρελαϊκές επιχειρήσεις αύξησαν τα δαπανώμενα κεφάλαια κατά 4,9 δις. δολάρια.

Η αύξηση των επενδύσεων είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και κατ’ επέκταση αύξηση των κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις κάτι που ενθάρρυνε την αύξηση της δαπάνης σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των επιχειρήσεων και το 2017 οι επενδύσεις θα είναι αυξημένες όσον αφορά στις ενεργές εξέδρες πετρελαίου. Το Μάρτιο του 2017 οι ενεργές εξέδρες έφθασαν τις 662 έναντι των 525 που υπήρχαν στο τέλος του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider