Παρελθόν αποτελούν πλέον τα «χρυσά» πακέτα που έδιναν τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ στους εργαζομένους τους, στις περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης.
Πλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, τα κίνητρα για τις εθελούσιες εξόδους που θα πραγματοποιηθούν από εδώ και στο εξής θα είναι σαφώς «ψαλιδισμένα» σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το επιπλέον κίνητρο –πέραν της νόμιμης αποζημίωσης- θα είναι σχεδόν συμβολικό.
Καθώς μάλιστα μέσα στο 2016 αναμένεται να αποχωρήσουν από τον τραπεζικό κλάδο περίπου 5.000 εργαζόμενοι, η διαφορά στα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτό γιατί, στο παρελθόν, το μέσο επιπλέον κόστος αποχώρησης αποτιμούταν σε περισσότερα από 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Έτσι, και, με δεδομένο ότι μιλάμε για 5.000 τραπεζοϋπαλλήλους, η διαφορά μπορεί να φτάσει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά, τα νέα δεδομένα σημαίνουν ότι όσοι συμμετείχαν στις «χρυσές» εθελούσιες του 2013 και το 2014 βγήκαν σημαντικά κερδισμένοι. Και αυτό γιατί, σε αυτές τις περιπτώσεις, το κίνητρο έφτανε ακόμα και τους 17 μισθούς, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, υπήρχαν πάρα πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που πήραν συνολικά περισσότερα από 100.000 ευρώ ανά άτομο για να αποχωρήσουν από τη θέση τους.
Πλέον όμως, όπως προβλέπεται και στα επιχειρηματικά τους πλάνα, τα κονδύλια που θα διαθέσουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τη μείωση του προσωπικού τους είναι σημαντικά μικρότερα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν να πετύχουν τη μείωση του προσωπικού ακόμη και ανέξοδα, μέσω συνταξιοδοτήσεων. Στα σχέδιά τους είναι να ωθήσουν εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη σε οικιοθελή αποχώρηση, ενδεχομένως δίνοντας ένα μικρό κίνητρο, το οποίο καμία σχέση δεν θα έχει με τα όσα ίσχυαν πριν μια τριετία.
Από την πλευρά τους, αρκετοί εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν έστω και τα «ψαλιδισμένα» πακέτα αποζημιώσεων, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα εργασιακά τους δικαιώματα και να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Παράδειγμα και για άλλους
Πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων για εθελούσιες εξόδους αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, που σχεδιάζουν να μειώσουν το προσωπικό τους εντός του 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «χρυσές» εθελούσιες είχαν γίνει στο παρελθόν και σε πρώην ΔΕΚΟ και πρώην κρατικές επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ αντίστοιχα. Πλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, και σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον γίνουν νέες εθελούσιες, τα οικονομικά κίνητρα θα είναι ψήγματα σε σχέση με αυτά που είχαν δοθεί στο παρελθόν.