Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Eldorado Gold με Σκουρλέτη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Eldorado Gold με Σκουρλέτη

Για σήμερα, Τετάρτη στις 14:00 έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του επικεφαλής της Eldorado Gold και του Υπουργού Περιβάλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

Νωρίτερα ο κ. Paul Wright θα συναντηθεί με τη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, στις 9:30, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη και στις 12:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών και του «εχθρικού κλίματος» που αντιμετωπίζει από μεριάς του υπουργείου Περιβάλλοντος. Χτες η διοίκηση της Eldorado Gold εξαπέλυσε βολές προς την κυβέρνηση ότι «αντιμετώπισε την επένδυση ως πολιτικό παιχνίδι».

Σε απάντηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έριξε και άλλο «λάδι στη φωτιά», επαναφέροντας στο προσκήνιο περιβαλλοντικές παραβάσεις και παλαιά πρόστιμα στη θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός. Οι εισηγήσεις για πρόστιμα επιβεβαιώνουν πως η πλευρά Σκουρλέτη δεν διστάζει να «τραβήξει κι άλλο το σκοινί» στην αντιπαράθεσή της με την καναδική εταιρεία.

Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.
Τόνισε μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικός Χρυσός στα όσα υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης ότι η εταιρεία δεν έχει πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο από το 2007 μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε πως την τελευταία τετραετία η Ελληνικός Χρυσός έχει πληρώσει περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ αντίθετα τις οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, για την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζόμενων η εταιρεία έχει πληρώσει περίπου 74 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα στην Ελληνικός Χρυσός

Λίγο αργότερα, ο κ. Σκουρλέτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενέκριναν εισηγήσεις για πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για πρόστιμα ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραβάσεις χωρίζονται σε αυτές που αφορούν το Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν ξεχασμένα σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις».

Ελληνικός Χρυσός: Αδιανόητη η στάση της κυβέρνησης

Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου.

Το ΥΠΕΝ αποφάσισε την κοινοποίηση και δημοσίευση δυο προστίμων (που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας και Στρατωνίου) ενάντια στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold κ. Paul Wright όπου ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρεία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider