Οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Μπορεί οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να βαίνουν συνεχώς μειούμενες, ωστόσο η Γαλλία βρισκόταν το 2015 με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην 4η θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών (ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.α.

Από τις ηγέτιδες γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι η Lafarge, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 εξαγοράζοντας την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Επίσης, υπό την κατοχή της βρίσκονται πολλές θυγατρικές εταιρείες ανά την Ελλάδα όπως οι εταιρείες ΛΑΒΑ, Lafarge Beton, Σταθμοί Αιγαίου, Λατομεία Μαράθου, ΑΝΕΗ, ΕΒΙΕΣΚ, οι ναυτικές εταιρείες Α. Χατζηκυριάκος, Γ. Χατζηκυριάκος, Δύστος, η ναυτιλιακή εταιρεία Διακίνησης Τσιμέντου Μέσης Ανατολής, η εταιρεία ΕΔΑΚΕ και η εταιρεία Περικλής.

Η Michelin στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πολυεθνικές εταιρίες και έχει πολυετή παρουσία στο χώρο της εμπορίας του ελαστικού. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά- χωματουργικά οχήματα. Τα ελαστικά της εταιρείας είναι διαθέσιμα μέσω δικτύου καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

To 2014 η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά - πρώην Βαρυτίνη - πέρασε υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι τιμήματος που συνδυαστικά (μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας) ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρω. Τα προϊόντα της (μπετονίτης και περλίτης) χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία, στις κατασκευές, στη μεταλλουργία και στη γεωργία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

Η Nexans ΕΛΛΑΣ κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974. Η εταιρεία παράγει ηλεκτρικά καλώδια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιών από χαλκό και οπτικές ίνες, εναέριους αγωγούς από χαλκό, αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου.

Επιπλέον, η εταιρεία παράγει καλώδια και σύρματα για βιομηχανικές εφαρμογές, καλώδια μηχανημάτων, καλώδια για εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου, καλώδια για μεταφορές, φωτοβολταϊκά συστήματα και σταθμούς αιολικής ενέργειας, καθώς και χερσαία και υποβρύχια καλώδια 44 οπτικών ινών. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Λαμία (Αγία Μαρίνα) και αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Η Safran είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα την Αθήνα, η οποία ειδικεύεται στην αεροναυτική άμυνα και ασφάλεια. Με διεθνή δραστηριότητα, απασχολεί σχεδόν 66.500 υπαλλήλους παγκοσμίως, ενώ σημείωσε 15,8 δισ.εκατομμύρια € πωλήσεις το 2016. Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, oι γαλλικές Peugeot και Renault κατέχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με σημεία διανομής και πώλησης άνω των 50 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Peugeot Ελλάδος που εκπροσωπείται από το 2014 από τον Όμιλο Συγγελίδη σημειώνει σημαντικές πωλήσεις και έχει αναλάβει προμήθειες οχημάτων (ασθενοφόρα). Η Renault έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1976. Η αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών Renault και Dacia στην Ελλάδα έχει ανατεθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault, στην εταιρεία του Β.Ν. Θεοχαράκη.

Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων γαλλικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις είτε αυτόνομα.

Κορυφαία κοινοπραξία είναι αυτή του Ομίλου «Ήρων» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο – με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 600MW που μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 1 εκατ. νοικοκυριά.

Ο ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2009 εισήλθε στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.

Αξιόλογη είναι και η παρουσία της εταιρείας Schneider Electric στην Ελλάδα που εκτείνεται πέραν των 45 ετών, με προϊόντα, εξοπλισμούς και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της ενέργειας, των έργων υποδομής, των κτηρίων και των κέντρων δεδομένων. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα και κέντρα λιανικών πωλήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, απασχολώντας συνολικά 220 εργαζόμενους. Επιπλέον, στην εν λόγω εταιρεία λειτουργεί και Κέντρο Εξυπηρέτησης & Κέντρο Εκπαίδευσης Πελατών.

Επιπλέον, στον ενεργειακό τομέα δραστηριοποιούνται οι κάτωθι εταιρείες: Engie Hellas (ανήκει στη GDF Suez Energy Services), η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης, απασχολεί 140 εργαζομένους και παρουσίασε έσοδα 8,2 εκατ. ευρώ το 2015. DCNS, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτικής άμυνας και της ενέργειας.

Τέλος, η εταιρεία TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μετέχει στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου (οικόπεδο 2).

Στον τομέα υψηλής τεχνολογίας η εταιρεία Thales έχει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και απασχολεί 49 εργαζόμενους. Αντικείμενο της εταιρείας είναι ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, οι μηχανικές δεξιότητες, η διαχείριση προγράμματος, η τεχνική υποστήριξη και η συντήρηση. 45 Ως προς τον τομέα των μεταφορών, η Vinci είναι η μεγαλύτερη διεθνώς γαλλική κατασκευαστική εταιρία, με ισχυρή και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα στον επιχειρηματικό τομέα και στη δημιουργία σημαντικών υποδομών. Ο όμιλος έχει έξι εταιρείες που διαχειρίζονται την εκμετάλλευση έργων, των οποίων είναι παραχωρησιούχος.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η καλωδιωτή γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Επίσης, συμμετέχει στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Πατρών-Κορίνθου, Ιονίας Οδού και Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο σημείο του Μαλιακού.

Η εταιρεία CMA CGM αποτελεί μια από τις πιο καταξιωμένες δυνάμεις στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών στη χώρα μας προσεγγίζοντας τους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Με γραφεία στις δυο ανωτέρω πόλεις και εξειδικευμένο προσωπικό 50 ατόμων, εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 3.000 Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Η Geodis Calberson Hellas αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ομίλου GEODIS στην Ελλάδα, ενός από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη σε θέματα μεταφορών και logistics. Η εν λόγω εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση της παραγγελίας (παραλαβή, αποθήκευση εμπορευμάτων κλπ.) στους πελάτες της που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ενώ απασχολεί 50 άτομα. Η εταιρεία Alstom Transport S.A, θυγατρική του γαλλικού Ομίλου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πανελλαδικά έργα, ενώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα.

Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, τα προϊόντα της L΄Oreal πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Η πρώτη θυγατρική ιδρύθηκε το 1970 και το 1971 λειτούργησε ένα πρότυπο για την εποχή του εργοστάσιο που συνέχισε να παράγει μέχρι το 1999, οπότε και καταστράφηκε από το σεισμό. Η κύρια θυγατρική του Ομίλου, η L’OREAL HELLAS, με μερίδιο αγοράς άνω του 30%, απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα. Πρόκειται για καθιερωμένη εταιρεία, προϊόντα της οποίας βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα που σχετίζονται με την φροντίδα ομορφιάς σε όλη την επικράτεια.

Η εταιρεία Baccarat αποτελεί διεθνή όμιλο με αντικείμενό τα ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, όπως επίσης και τα κρυστάλλινα είδη πολυτελείας για τον εξοπλισμό σπιτιού. Στην Ελλάδα έχει ένα υποκατάστημα στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα του ομίλου διατίθενται σε 10 ακόμα καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Το εργοστάσιο της BIC στην Ελλάδα βρίσκεται στην Άνοιξη Αττικής, όπου σχεδιάζεται, βιομηχανοποιείται και παράγεται το 70% των ξυριστικών BIC που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο. Η BIC-ΒΙΟΛΕΞ δημιουργήθηκε από την εξαγορά της ΒΙΟΛΕΞ που ιδρύθηκε το 1952 και το 1973 σχεδίασε το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Το 1974 η ΒΙΟΛΕΞ συνενώνει τις δυνάμεις της με τον γαλλικό όμιλο BIC, και μετονομάζεται σε BIC-ΒΙΟΛΕΞ, με έδρα την Αθήνα.

Η εταιρεία Hermès είναι γνωστή στον τομέα της πολυτελούς ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Στην Ελλάδα διατηρεί ένα υποκατάστημα στην Αθήνα.

Το Groupe SEB είναι κατασκευαστής μικροσυσκευών και οικιακού εξοπλισμού και έχει παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Στην Ελλάδα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα.

Η εταιρεία Parfums Christian Dior Hellas, είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στο χώρο των αρωμάτων, προϊόντων μακιγιάζ και προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα κεντρικό υποκατάστημα στην Αθήνα, ενώ προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Αναφορικά με τις γαλλικές επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, η Sanofi-Aventis AEBE είναι μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, με ηγετική θέση στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ υπάρχει κέντρο επιστημονικής ενημέρωσης και στη Θεσσαλονίκη. H Pierre Fabre Farmaka Α.Ε ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996, με έδρα την Αθήνα και εμπορεύεται με επιτυχία φαρμακευτικά σκευάσματα και καλλυντικά. Η BioMérieux SA, τμήμα του Ομίλου Mérieux Alliance δραστηριοποιείται σε ένα ολοκληρωμένο εύρος υπηρεσιών υγείας: πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική παρακολούθηση. Κατέχει εξέχουσα θέση στο χώρο των διαγνωστικών και στην Ελλάδα διαθέτει ένα υποκατάστημα με έδρα την Αθήνα.

Η Leroy Merlin Ελλάδας δραστηριοποιείται στον τομέα των δικτύων διανομής από τον Ιούνιο 2005 και ειδικεύεται στις ιδιοκατασκευές και τη διακόσμηση σπιτιού και κήπου. Διαθέτει πέντε ιδιόκτητα υποκαταστήματα στην Αθήνα (τρία), στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Ως προς τον τομέα των τροφίμων και ποτών, η Danone, η ηγέτιδα εταιρία σε γαλακτοκομικά προϊόντα στον κόσμο έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρίες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και την Numil Hellas Α.Ε (προϊόντα βρεφικής διατροφής). Η Délifrance, θυγατρική της Nutrixo, στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και των αρτοσκευασμάτων, έχει συμπεριλάβει στην εμπορική της δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα με τη λειτουργία ενός δικτύου συνεργατών με έδρα την Αθήνα υπό την επωνυμία της εταιρίας. Η βιομηχανία Groupe-Bel εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εταιρία Fromageries Bel Hellas Α.Ε Γαλακτοκομικών και Τυροκομικών Προϊόντων.

Οι σημαντικότερες γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα είναι: ο όμιλος AXA με ταυτώνυμη εταιρεία για παροχές γενικών ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο όμιλος Groupama που δραστηριοποιείται από το 2007 υπό την επωνυμία Groupama Phoenix Asfalistiki για παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (κυρίως στους τομείς της αυτοκίνησης και της υγείας), η CNP Ασφαλιστική που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλισης ακινήτων και η Credit Agricole Life, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ασφαλίσεων ζωής από το 2001.

Με την επωνυμία Εμπορική Ζωής, ιδρύθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου της Crédit Agricole S. A., της ασφαλιστικής της εταιρίας Predica και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Επιπλέον, η εταιρεία Bureau Veritas Greece εξειδικεύεται σε υπηρεσίας πιστοποίησης ποιότητας (νηογνώμονας) και εδρεύει στον Πειραιά.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις με επενδύσεις στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα είναι:

α) η Accor hotels που δραστηριοποιείται στην Αθήνα με δυο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (Novotel Athens και Sofitel Athens Airport), ενώ τον Ιούνιο του 2017 θα ανοίξει μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα στο 47 Ηράκλειο Κρήτης (ibis Styles Heraklion Center)

και β) η γαλλο-κινεζική Club Med με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Εύβοια.

Στον τραπεζικό τομέα, εμφανίστηκε έντονη μείωση των γαλλικών επενδύσεων το 2012, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της πώλησης μεριδίου που διέθετε η Société Générale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στον Όμιλο Πειραιώς και της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής που διατηρούσε η Credit Agricole στην Alpha Bank.

Η εν λόγω μείωση ακολούθησε ως αποτέλεσμα συνεχόμενων παρουσιαζόμενων ζημιών στα αποτελέσματα των παραπάνω γαλλικών τραπεζών, σε σημείο που η διατήρηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη. Ο όμιλος της Credit Agricole συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό 0,44%, μετά τη μετατροπή ομολογιών της τράπεζας σε μετοχές, λόγω δανείου που εξέδωσε η Alpha το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider