«Αιγαίον»: Άντεξε τον πόλεμο… λύγισε από την κρίση

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αιγαίον»: Άντεξε τον πόλεμο… λύγισε από την κρίση

Μπορεί να άντεξε τον πόλεμο του ’40….δεν άντεξε όμως την κρίση και οδηγήθηκε στο λουκέτο.

Ο λόγος για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο, φημισμένο κυρίως για τους λουκουμάδες του, «Αιγαίον» στην Πανεπιστημίου, που μετά από 91 αδιάλειπτα χρόνια λειτουργίας, αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο – οι ιδιοκτήτες του – να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό βήμα.

Το «Αιγαίον» άνοιξε το 1926 από τον χιώτη Γεώργιο Φύλλα και στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.

Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του λειτουργούσε ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα όμως χρόνια μετά εισάγει στον τιμοκατάλογό του και τους λουκουμάδες, βασισμένους πάνω στην χιώτικη συνταγή.

Πολλοί επώνυμοι πέρασαν το κατώφλι του «Αιγαίον» για να απολαύσουν τους τραγανούς και ζουμερούς με λουκουμάδες και να πιουν τον καφέ τους.

Το «Αγαίον» σιγά σιγά ξεκινά να εμπλουτίζει τον κατάλογο του και να προσθέτει και νέες γλυκές γεύσεις, με τους λουκουμάδες όμως να καταλαμβάνουν την προτίμηση των επισκεπτών του καταστήματος.

Τον ιδρυτή του Αιγαίον διαδέχτηκαν τα παιδιά του Μιχάλης και Ευγένιος, το οποίο εκσυγχρόνισαν, επέκτειναν και οργάνωσαν στα σύγχρονα πρότυπα.

Τα τελευταία χρόνια το «Αιγαίον» πέρασε στην τρίτη γενιά, στον Γιώργο Φύλλα ο οποίος έθεσε ως στόχο να διατηρήσει και να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε.

Η οικονομική κρίση που έδωσε ισχυρό χτύπημα στην κατανάλωση, η υποβάθμιση του κέντρου αλλά και το γεγονός ότι η Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια έχει ερημώσει με αρκετά καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα, οδήγησε στην απόφαση να κλείσει η επιχιείρηση.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην αγορά αν και στην ιστοσελίδα του «Αιγαίον» αναφέρεται ότι κλείνει ένας κύκλος και «αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας στο προσεχές μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider