Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, οι κάτοχοι των οποίων δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τελευταίων εβδομάδων.
Πλέον, τα τραπεζικά στελέχη αναζητούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, με ακριβά ακίνητα, οι οποίοι και θα αποτελέσουν τα πρώτα παραδείγματα περιπτώσεων που θα βγουν στον πλειστηριασμό. Ήδη έχουν στα χέρια τους μια λίστα με περίπου 10.000 ακίνητα και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διαδικασίες.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ο στόχος είναι ουσιαστικός αλλά και ταυτόχρονα συμβολικός. Μέλημα των τραπεζών είναι από τη μία να εισπράξουν χρήματα, αλλά και από την άλλη να περάσουν ένα σαφές μήνυμα προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Παράλληλα, θέλοντας να αποφύγουν την κατακραυγή, θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το προφίλ των ακινήτων, αλλά και των ιδιοκτητών τους, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με γενικευμένες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειοληπτών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.
Γι’ αυτό και πρώτα στη λίστα είναι πολυτελή ακίνητα, σε ακριβές περιοχές, τόσο στην Αθήνα όσο και σε τουριστικές περιοχές, οι κάτοχοι των οποίων έχουν οικονομική άνεση.
«Δεν θέλουμε να βγάλουμε στο σφυρί διαμερίσματα στην Κυψέλη ή τα Πατήσια. Αλλά θα πάμε σε πλειστηριασμό μεζονέτες στην Κηφισιά και βίλες στη Μύκονο», εξηγεί υψηλόβαθμος τραπεζίτης.
Ένα επιπλέον κριτήριο για τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Κοινή συνισταμένη είναι αυτός να συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Δηλαδή, στην κατηγορία εκείνη που ενώ μπορεί είτε να πληρώνει κανονικά όλη τη δόση του δανείου, ή τουλάχιστον να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, δεν το κάνει ηθελημένα. Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίες καλύπτονταν πίσω από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών την προηγούμενη πενταετία και αρκετά συχνά δεν είχαν πληρώσει παρά ελάχιστα χρήματα για το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.
Τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας πρόκειται να «βγουν στο σφυρί» ακόμα και αν έχουν δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, καθώς λόγω αξίας αλλά και εμβαδού δεν καλύπτονται από τα όρια που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, καθώς μέσα από τους πλειστηριασμούς θα μπει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους, η κίνηση αυτή έχει έντονο συμβολικό αλλά και παραδειγματικό χαρακτήρα.
«Από τη στιγμή που θα γίνει σαφές πως κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, περιμένουμε ότι πολλοί θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τονίζουν τραπεζικές πηγές.
Εξάλλου, οι διοικητές των κορυφαίων τραπεζών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, καθώς αυτό θα «τινάξει στον αέρα» την κτηματαγορά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους.