Στα «χέρια» των ελληνικών τραπεζών η δημοσίευση των stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «χέρια» των ελληνικών τραπεζών η δημοσίευση των stress tests

Παρότι οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν γνωστό δια στόματος Μάριο Ντράγκι ότι η ολοκλήρωση των stress tests θα επισπευτεί και για τις ελληνικές τράπεζες, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωτική.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr, οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς –ΕΒΑ, SSM, ΕΚΤ– θα ανακοινώσουν τον επόμενο Μάιο τα αποτελέσματα απευθείας στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα των 49 ευρωπαϊκών τραπεζών για τις οποίες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής του 2018.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι επειδή τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9 αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις προβλέψεις των τραπεζών (κατά 8-10 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό, σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη αύξηση του ελάχιστου δείκτη κάλυψης στο 55% από τον SSM για τα μη NPLs στο τέλος του έτους, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των τραπεζών δημιουργώντας «τρύπα» δισεκατομμυρίων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Παρότι η «τρύπα» αυτή δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί όσο δεν έχουν διαμορφωθεί τα ακραία σενάρια που θα ενσωματωθούν στα stress tests, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες στον κλάδο για μια ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο 2018.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επισπεύδεται η ολοκλήρωση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών και το πώς αυτές θα διαχειριστούν την κατάσταση –σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκού φορείς– εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις τους στα κρίσιμα και, πιο αυστηρά από ποτέ, stress tests του 2018.

Τα νέα λογιστικά πρότυπα προβλέπουν επιμερισμό του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στην κεφαλαιακή επάρκεια σε βάθος τριετίας, ωστόσο, κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί η «τρύπα» ώστε να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφορία των τραπεζών. Άλλωστε, στα τέλη Μαΐου θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ τρίμηνο του 2018, τα οποία θα συμψηφιστούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider