Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Θετικές οι προοπτικές για τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Θετικές οι προοπτικές για τους υδρογονάνθρακες

Στις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα και την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ για την ενέργεια.

«Η δυτική Ελλάδα χερσαία και θαλάσσια θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Όσο πάμε προς ανατολικά η κατάσταση είναι δύσκολη, η αγορά δεν μπορεί να τραβήξει τις επενδύσεις όπως θα έπρεπε. Πιστεύουμε ότι θα βρεθεί πετρέλαιο/αέριο. Μια ευρωπαϊκή εταιρεία στα όρια της Αιγύπτου με την Κύπρο απέδειξε ότι υπάρχει ένα ασβεστολιθικό σύστημα, το Ζορ , αν βρεθεί ένα δεύτερο Ζορ εκεί είναι που θα αλλάξουν εντελώς οι συνθήκες, οι οποίες έτσι και αλλιώς επηρεάζονται από τη διέλευση των αγωγών », σημείωσε ο κ. Μπασιάς αναφερόμενος στις προοπτικές των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, τα συστήματα στη δυτική Ελλάδα είναι ασβεστολιθικά τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα θετικό δείκτη για την Ελλάδα. Η βιομηχανία είδε ότι υπήρχε επιτέλους ένα σύστημα ότι κάποιοι τόλμησαν και απέδειξαν ότι μπορεί να βγει πετρέλαιο ή αέριο από τέτοια συστήματα. Η μοντέρνα τεχνολογία αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των εταιρειών. Έχουν πέσει οι τιμές και οι τεχνολογίες είναι προχωρημένες. Μπορούμε να ερευνήσουμε σε βαθειά νερά και βαθειά κοιτάσματα», σημείωσε.

Δύο ελληνικές εταιρείες (ΕΛΠΕ, Εnergean) έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην προσέλκυση επενδυτών επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ σημειώνοντας ότι δραστηριοποιήθηκαν σε περιοχές οι οποίες απαιτούν διεθνή εμπειρία. «Η σημαντική συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα παράθυρο επιτυχίας το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει.

Περιοχές όπως κάτω από την Κρήτη θυμίζουν το «Ζορ», αυτά τα πράγματα τραβούν τη βιομηχανία. Η επιτυχία της Ελλάδα θα κριθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όποπυ θα έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις γεωτρήσεις σε θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα», εκτίμησε ο κ. Μπασιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται και η στρατηγική της ΕΔΕΥ η οποία λειτουργεί data room (έκθεση δεδομένων) στην Αθήνα, όπου οι εν δυνάμει επενδυτές θα μπορούν να ενημερωθούν για το πιθανό ελληνικό δυναμικό υδρογονανθράκων, το οποίο φυσικά παραμένει κατά ένα μέρος απόρρητο. Τα στοιχεία για τα ελληνικά block θα είναι διαθέσιμα και στο Χιούστον και το Όσλο από την PGS (η οποία έχει αναλάβει τα σεισμικά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider