Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΔΕΗ

Την Παρασκευή κλείνει οριστικά το θέμα της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που θα έχει o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση στους Θεσμούς για αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του μεριδίου 49% της Shell (η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% της ΕΠΑ Αττικής).

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το θέμα του φυσικού αερίου, πιο δρομολογημένες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες που θα τεθούν προς πώληση έχουν κλειδώσει (Mελίτη Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη 3 και 4) και αυτές τις ημέρες το υπουργείο κατά τη συζήτηση με τους Θεσμούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία της πώλησης. Το market test με το οποίο θα διακριβωθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ξεκινήσει μετά την οριστικοποίηση της απόφασης, θα διεξαχθεί από την DG Comp και θα διαρκέσει 30 ημέρες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το θέμα του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας για τους σταθμούς Αμύνταιο και την Καρδιά από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες και αντί να αποσυρθούν μέχρι το 2020 να παραμείνουν για επιπλέον 2,5 χρόνια.

Ενδιαφέρον έχουν δείξει κυρίως επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης ενώ βασικό ζήτημα παραμένει και το τίμημα αλλά και το εργασιακό καθεστώς. Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δηλώσει ότι «οι μονάδες πωλούνται μαζί με τους εργαζομένους», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο καθώς ο νέος ιδιοκτήτης (οι επενδυτές) είναι εκείνος ο οποίος θα είναι ο πλέον αρμόδιος για να το αποφασίσει αυτό. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια ρήτρα π.χ διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων για πέντε χρόνια, αυτό δεν θα εξασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων αφού παρέλθει αυτό το διάστημα, ούτε το εργασιακό καθεστώς και τους μισθούς», σημειώνει. Αυτή τη στιγμή στη Μεγαλόπολη απασχολούνται 1300 άτομα και στη Φλώρινα 200.

Έντονες αντιδράσεις για την πώληση της ΔΕΗ

Η επόμενη περίοδος αναμένεται ότι θα είναι ταραχώδης καθώς οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ (κυρίως Μεγαλόπολης και Δυτικής Μακεδονίας) υπό τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις ενώ απειλούν και με απεργίες παρόμοιες με εκείνες του 2014 όπου υπήρξαν πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Αδαμίδης, «θα εμποδίσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να γίνει αυτό το εθνικό έγκλημα, η πώληση των μονάδων οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών. Εκτός από τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου θα προχωρήσουμε και απεργίες όπως είχε γίνει το 2014 όπου με απόφαση της κυβέρνησης είχε γίνει επιστράτευση των εργαζομένων. Θα εμποδίσουμε το ΔΣ της ΔΕΗ, όποιο και αν είναι αυτό να λάβει την απόφαση πώλησης μετά την ψήφιση του νόμου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider