Την απόφαση να ενισχύσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα στην ελληνική αγορά δημιουργώντας νέα καινοτόμα προϊόντα, ενισχύοντας το εξαγωγικό τους κομμάτι αλλά και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία, επιβεβαίωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής χρωμάτων, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Μελάνων.
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας από την αρχή της κρίσης να έχει φτάσει στο 80%, οι επιχειρήσεις του κλάδου όχι μόνο αντιστάθηκαν αλλά κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες οι οποίες επιδεινώθηκαν και με την επιβολή των capital controls.
Η ελληνική αγορά χρωμάτων υπολογίζεται συνολικά στα 252 εκατ. ευρώ για το 2014. Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο η συντριπτική πλειοψηφία είναι αμιγώς ελληνικές και με υγιή τραπεζικό δανεισμό, όπως λέει η αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατερίνα Χατζηνικόλα (εταιρεία VECHRO).
Συνολικά στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 11 μεγάλες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των 3 εκατ. ευρώ , από τις οποίες οι 10 είναι αμιγώς ελληνικές και μόνο μία είναι ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, στις ελληνικές εταιρείες ανήκει και το 80% του συνολικού μεριδίου της αγοράς οικοδομικών χρωμάτων. Ενδεικτικό του πρωταγωνιστικού ρόλου των επιχειρήσεων του κλάδου είναι και το γεγονός ότι μόνο το 5% των προϊόντων που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι προϊόντα εισαγωγής, σημειώνει ο Πάνος Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής της ΠΕΒΧΒΜ.
Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν άμεσα περίπου 1.500 εργαζόμενους και τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους εντός της ελληνικής αγορά περίπου 2.500 σημεία λιανικής πώληση. Όσο για την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητική πορεία με κύριες αγορές αυτές των Βαλκανικών και χωρών της Μεσογείου. Από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής το 11% αφορά τις εξαγωγές του κλάδου ενώ δραστηριοποιούνται συνολικά 20 θυγατρικές ελληνικών επιχειρήσεων κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων με παραγωγικές μονάδες που καλύπτουν την τοπική ζήτηση.
Ωστόσο σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι ανθεκτικές στην κρίση καθώς το χαμένο κομμάτι της οικοδομής αντικατέστησε στις πωλήσεις τους το κομμάτι της ανακαίνισης, παρά το γεγονός ότι ήδη 170 ελληνικά προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί και κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές σε αρκετές περιπτώσεις το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα δημιουργεί προσχώματα και καθυστέρησης επιβλαβή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. «Είναι σημαντικό σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον να υλοποιηθούν πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αύξηση της επενδυτικής, παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων χρωμάτων», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex).
Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Μελανών, έχει καταθέσει προς την Ελληνική Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν:
- Στην άμεση ενεργοποίηση και επιτάχυνση από το Υπουργείο Ενέργειας των διαδικασιών ανανέωσης της κυκλοφορίας των πιστοποιημένων με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων με τα νέα κριτήρια που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις.
- Την άρση γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές με ριζική απλοποίηση των θεσμικών πράξεων για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων.
- Τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και κατοχύρωση της ασφάλειας και ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα προάγει και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών και των εισαγωγέων.
- Την ενίσχυση της διαφάνειας με καθιέρωση ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Την επανεκκίνηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» ώστε παράλληλα με την βελτίωση των ενεργειακών αποδόσεων των κτηρίων, να υπάρξει η απαραίτητη αναζωογόνηση του κλάδου σε μια να υπάρξει η απαραίτητη αναζωογόνηση του κλάδου σε μια περίοδο όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδαμινή.