Ξεκινά το «γαϊτανάκι» των εθελούσιων στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά το «γαϊτανάκι» των εθελούσιων στις τράπεζες

Χωρίς καθυστέρηση προωθούν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου οι συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εκλογικεύσουν τα λειτουργικά τους έξοδα εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους δανειστές.

Πρώτη σέρνει το «γαϊτανάκι» των εθελούσιων η Eurobank, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων της με ιδιαίτερα δελεαστικά κίνητρα. Συγκεκριμένα, το «πακέτο» της εξόδου προβλέπει τη χορήγηση έως και 50 μισθών –στους υπαλλήλους άνω των 55 ετών– ξεκινώντας από τους 25 μισθούς για τους συμμετέχοντες έως 30 ετών.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές, στόχος της Eurobank είναι η αποχώρηση 1.000 ατόμων σε ορίζοντα τριετίας. Το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες υποστήριξης (back office), οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιηθεί λόγω της ρομποτικής και των υπόλοιπων σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο «απυρόβλητο» μένουν, ωστόσο, τα τμήματα Πιστωτικού Κινδύνου (Credit Risk) και τα καταστήματα, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδρύματος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ανάλογο πρόγραμμα ετοιμάζεται να αναγγείλει και η Τράπεζα Πειραιώς εντός των επόμενων μηνών. Το πρόγραμμα της Πειραιώς θα κινηθεί στον ίδιο τόνο με της Eurobank, η οποία «έδωσε τον τόνο» στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Τρέχουν» σιωπηρά τα προγράμματα του 2016

Σημειώνεται πάντως τα μαζικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου που είχαν ανακοινώσει οι συστημικές τράπεζες το 2016, σε μια πρωτοβουλία δραστικής μείωσης του εργατικού κόστους –κυρίως στο δίκτυο, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ. Αυτό ισχύει τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και στην Εθνική Τράπεζα, και δίνει ουσιαστικά στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αποχωρήσουν με ευνοϊκά «πακέτα» οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να κρατούν χαμηλά τους τόνους χωρίς να προϊδεάζουν για μαζικές περικοπές προσωπικού, οι οποίες αποτελούν «ανάθεμα» δεδομένου ότι έχουν διασωθεί και με χρήματα των φορολογουμένων και, παράλληλα, δεν θέλουν να πλήξουν τη δημόσια εικόνα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider