H Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε τροποποίηση του προσαρτήματος 3 της Τεχνικής Μελέτης για το έργο των Σκουριών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας σε ανανέωση παραμέτρων της αρχικής μελέτης αναφορικά με την απόθεση των τελμάτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταρειας: «Η αναθεώρηση του τμήματος αυτού της Τεχνικής Μελέτης, αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Σκουριών και είναι σύμφωνη με την δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, για τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για την απόθεση τελμάτων.
Η τροποποίηση του προσαρτήματος 3, ενσωματώνει, σύμφωνα με την εταιρεία «μερικές από τις καλύτερες σύγχρονες διαθέσιμες τεχνολογίες για την απόθεση τελμάτων, με την χρήση της τεχνολογίας αφύγρανσης και επιτυγχάνει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου απελευθερώνοντας πλήρως την λεκάνη της περιοχής «Λοτσάνικο», που αντιστοιχεί σε μια έκταση 486 στρεμμάτων».
Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυστός με τη χρήση της τεχνολογίας αφύγρανσης για την απόθεση τελμάτων διασφαλίζεται μεταξύ άλλων:
Η βελτίωση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των αποτιθέμενων αφυγρασμένων τελμάτων,
Η πλήρης ενσωμάτωσή τους στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, λόγω της αυξημένης πυκνότητας τους κατά την αποκατάσταση – τελική διαμόρφωση του χώρου απόθεσης,
Η μεγιστοποίηση της ανάκτησης του νερού για τις ανάγκες της επεξεργασίας που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.
«Το έργο δύναται να προσφέρει αξιοσημείωτο θετικό όφελος στην ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια των 23 και πλέον ετών λειτουργίας του, καθότι εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, προβλέπεται να διπλασιάσει τις αρχικά υπολογισμένες, για τις εγκαταστάσεις απόθεσης θέσεις εργασίας», γράφει ακόμη η ανακοίνωση.
Αναφορικά με το έργο των Σκουριών, υπενθυμίζεται ότι το εκτιμώμενο κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται σε 689,2 εκατομμύρια δολάρια, για την πλήρη ανάπτυξή του. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην περιοχή καταγράφονται αποθέματα 3.8 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού στα 0.74 γραμ. / Τόνο Au και 776.000 τόνοι χαλκού σε 0.49% Cu, που δύνανται να υποστηρίξουν μια μεταλλευτική δραστηριότητα 23 και πλέον ετών.