Ποια μηνύματα θα στείλει από την Αθήνα η Ντανιέλ Νουί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια μηνύματα θα στείλει από την Αθήνα η Ντανιέλ Νουί

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη θα έρθει στις 14 Μαΐου η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τραπεζικές διοικήσεις μετά τις ανακοινώσεις των stress tests των τραπεζών.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM αναμένεται να ζητήσει την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση των «κόκκινων» δάνειων, ώστε να πιαστούν οι στόχοι επί των οποίων έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικές διοικήσεις.

Θέση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ είναι πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε μείωση των κερδών και αποτρέπουν τη διοχέτευση ανθρώπινων και άλλων πόρων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, αλλά μόλις ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες.

Η Νουί έχει τονίσει επανειλημμένα πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι απλώς πρόβλημα για τις τράπεζες, καθώς τις αποτρέπουν από τη χορήγηση νέων δανείων προς την οικονομία, κάτι που με τη σειρά του παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Η ίδια έχει υποστηρίξει ακόμη πως θα πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για να βοηθήσει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Στη βάση αυτή κατά την επίσκεψή της αναμένεται να δώσει βάρος στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πεποίθηση της ΕΚΤ είναι πως εάν λειτουργήσουν οι πλειστηριασμοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και θα εμπεδωθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider