Η αίσια έκβαση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες ήταν μια θετική έκπληξη, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.
«Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τα stress tests, οι τράπεζες πρέπει να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν την εμπιστοσύνη που απαιτείται, προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέτες αλλά και οι επενδυτές» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Η θετική αυτή εξέλιξη δεν πρέπει να καθησυχάζει ούτε τις τράπεζες ούτε τις εποπτικές αρχές, καθώς είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και βρίσκονται σε καλό δρόμο με βάση το χρονοδιάγραμμα τους, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.
Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναφέρουν ότι έχουν πολύ μικρό διάστημα που λειτουργούν κανονικά και ως εκ τούτου «είναι νωρίς ακόμη για να γίνει απολογισμός αυτού του εργαλείου». Οι ενδείξεις, πάντως, είναι θετικές, κυρίως επειδή μεγάλο ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει κινητοποιηθεί υπό τον φόβο του πλειστηριασμού.
Ερωτηθείσες για το εάν εμπνέει ανησυχία το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες αγοράζουν τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που βγάζουν στο «σφυρί», οι ίδιες πηγές διαμήνυσαν ότι το ζητούμενο δεν είναι «να γίνουν οι τράπεζες εταιρείες real estate» και θα πρέπει να έχουν καταστρώσει συγκεκριμένα και στερεά κίνητρα ρευστοποίησης αυτών των ακινήτων.
Για τις πωλήσεις NPLs σε «πακέτα», οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς οι τράπεζες δεν είναι εξειδικευμένες στην ανάκτηση των επισφαλών και είναι σκόπιμο να κάνουν ανάθεση των χαρτοφυλακίων τους σε τρίτες εταιρείες (funds) που είναι εξειδικευμένες σε αυτές τις διαδικασίες.
Για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές επισήμαναν τα οφέλη του μοντέλου διάσπασης των ενυπόθηκων δανείων (split mortgage), το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, παρέχεται στον δανειολήπτη που βρίσκεται σε δυσχέρεια η δυνατότητα να πληρώσει το 70, 80 ή 90% του δανείου του και το υπόλοιπο της απαίτησης διαγράφεται από την τράπεζα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη λύση, για την οποία επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντική να προταθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Για το ενδεχόμενο των αυξήσεων κεφαλαίου, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα που ξεπεράστηκε ο σκόπελος των stress tests. «Είναι σημαντικό τυχόν άντληση κεφαλαίων να γίνει με πρωτοβουλία των τραπεζών και όχι υπό πιεστικές συνθήκες και να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακής στρατηγικής», σημείωσαν.
Για τις τραπεζικές διοικήσεις, τέλος, τόνισαν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τα δύο τελευταία χρόνια. Για τις περιπτώσεις όπου τραπεζικά στελέχη βρίσκονται υπό δίωξη, ο SSM είναι ο πλέον αρμόδιος για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.