Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» για τα ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τετάρτη τα «αποκαλυπτήρια» για τα ΕΛΠΕ

Την Τετάρτη, 30 Μαΐου (και ύστερα από ολιγοήμερη παράταση), λήγει η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 50,01% των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν κάποια σχήματα στα οποία θα συμμετάσχουν και επιχειρήσεις εκτός κλάδου ενώ αρκετά πιθανή θεωρείται η συμμετοχή και δύο εταιρειών από τον κλάδο της διύλισης, οι οποίες αναμένεται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους την τελευταία στιγμή, δηλαδή την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, η συμμετοχή επιχειρήσεων εκτός κλάδου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους όρους του διαγωνισμού καθώς βάσει των όρων του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη επενδυτική εμπειρία στον τομέα του πετρελαίου - φυσικού αερίου τουλάχιστον τριών ετών. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προκήρυξη, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένης εταιρείας, ή να διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

«Μικρό καλάθι» κρατά το ΤΑΙΠΕΔ και για το ύψος των προσφορών λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης των περιθωρίων κέρδους. Σε κάθε περίπτωση το ύψος των προσφορών θα καταστεί γνωστό στη β' φάση της διαδικασίας ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος, δηλαδή αν το τίμημα θα διαμορφωθεί με βάση την αποτίμηση της BNP Paribas, η οποία υπολογίζει τη συνολική αξία στα 4,6 δις ευρώ ή τη χρηματιστηριακή αξία, η οποία ανέρχεται περίπου στο 1,5 δις ευρώ ή με κάποιον άλλον τρόπο ο οποίος θα τοποθετήσει την τιμή κάπου ενδιάμεσα.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη β΄ φάση.

Στη Β΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider