Μπασιάς: Προτεραιότητα η ασφάλεια των γεωτρήσεων και της παραγωγής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς: Προτεραιότητα η ασφάλεια των γεωτρήσεων και της παραγωγής

Η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου 2018 όπως ορίζει η προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στον υπεράκτιο χώρο της ΕΕ.

Αν και οι πιθανότητες ατυχήματος στην έρευνα υδρογονανθράκων είναι ελάχιστες (από το 1912 έχουν αναφερθεί παγκοσμίως περίπου 10 σοβαρά περιστατικά), η θεσμική θωράκισή τους αποτελούν και μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για τους εγχώριους και ξένους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, «το θέμα της ασφάλειας είναι πιο πολύπλευρο από εκείνο της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς το δεύτερο εντάσσεται στον τομέα της ασφάλειας. Η ΕΔΕΥ έχει ρόλο συντονιστικό σε όλο αυτό αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι και οι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι απαιτούν να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας και να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Αποτελεί δηλαδή ένα μέτρο ασφαλείας και διασφάλισης των οικονομικών τους συμφερόντων».

Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να συμμορφωθούν και να υποβάλλουν σχετικέ ς εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων (στις περιοχές όπου γίνονται έρευνες για πετρέλαιο/γεωτρήσεις κλπ). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, προβλέπονται κυρώσεις και μάλιστα τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την έμπρακτη ενσωμάτωση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας (2013/30) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013, με προθεσμία για την εναρμόνιση των Κρατών – Μελών τη 19η Ιουλίου 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υιοθέτησε την Οδηγία το 2016 (Ν. 4409/2016) και ο σχετικός νόμος ορίζει την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ως Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των μεγάλων κινδύνων στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συμβατικές περιοχές στον ελληνικό χώρο.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και τις εκθέσεις ασφαλείας για πλωτά γεωτρύπανα, τα οποία πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, αλλά και εκθέσεις για νέες εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού. Ως μέρος της αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας η ΕΔΕΥ σχεδιάζει και διενεργεί επιθεωρήσεις όλων των υπεράκτιων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχει συστήσει ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων η οποία απαρτίζεται από μία κοιτασματολόγο πετρελαίων, έναν μηχανικό γεωτρήσεων και μια νομικό ειδικευμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΔΕΥ έχει αναλάβει διάφορες ρυθμιστικές λειτουργίες, όπως ενδεικτικά :

-αξιολόγηση και αποδοχή εκθέσεων μεγάλων κινδύνων, κοινοποιήσεων μελετών σχεδιασμού, εργασιών γεώτρησης ή συνδυασμένων εργασιών

-επίβλεψη της συμμόρφωσης των διαχειριστών και των ιδιοκτητών Μ.Π.Εγκ. με το Νόμο, συμπεριλαμβανομένων της διενέργειας επιθεωρήσεων, της διερεύνησης συμβάντων και μέτρων επιβολής,

-παροχή συμβουλών σε άλλες αρχές ή φορείς

-κατάρτιση ετήσιων σχεδίων

-σύνταξη εκθέσεων και αναφορών, VI. συνεργασία με αντίστοιχες αρμόδιες αρχές και φορείς άλλων χωρών VII. εισήγηση για την έκδοση προτύπων και οδηγιών & κανονισμών ασφαλείας

Προκειμένου να επιτελέσει επιτυχώς αυτό το καθήκον, η ΕΔΕΥ έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή του Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider