Αλλάζουν οι προτεραιότητες και η στρατηγική για τα ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν οι προτεραιότητες και η στρατηγική για τα ΕΛΠΕ

Νέα στρατηγική χαράσσουν τα ΕΛΠΕ, δεδομένου του μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας και της μείωσης της ζήτησης για πετρελαιοειδή.

Ο Όμιλος στρέφεται στο φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά της ΝΑ Ευρώπης για εξαγωγές.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, σημείωσε ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης ανακοινώθηκε ότι τα ΕΒΙΤDA των ΕΛΠΕ σε ετήσια βάση θα κυμανθούν από 700 έως 750 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ ανακοινώθηκε και η διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2016 (στις 2 Ιουλίου η αποκοπή και στις 9 Ιουλίου η έναρξη ημερήσιας καταβολής).

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι θα υπάρξει δυνατότητα διανομής μεγαλύτερων μερισμάτων ανάλογα με τις επιδόσεις που θα έχει η εταιρεία τα επόμενα χρόνια.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 σημείωσε ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ένας από αυτούς ήταν η τιμή του αργού η οποία επηρεάζει τα αποτελέσματα και τις χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στα περιθώρια διύλισης και σημείωσε πως το 2017 είδαμε το λεγόμενο benchmark marging να διαμορφώνεται στο 11%. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ήταν και η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ και όπως επεσήμανε όσο το δολάριο γίνεται πιο αδύναμο, αυτό έχει αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα.

Οι στόχοι για το 2018

Όσον αφορά στους στόχους για το 2018, βασική προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η μείωση του κόστους δανεισμού ενώ έχουν τεθεί επιπλέον στρατηγικοί στόχοι για εντονότερη παρουσία στην αγορά του φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, το περιβάλλον αλλάζει και αναμένεται πολύ σημαντική μείωση στη ζήτηση για ενέργεια. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός θα επιφέρει αλλαγές στη συμμετοχή του πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα ενώ αρνητική επίπτωση στη ζήτηση θα έχουν και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η εφαρμογή της οδηγίας για τα ναυτιλιακά καύσιμα το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΠΕ θέτουν έξι προτεραιότητες οι οποίες αφορούν την ασφάλεια/περιβάλλον, τον ανταγωνισμό/εξωστρέφεια, τις νέες δραστηριότητες (φυσικό αέριο), τον ενεργειακό μετασχηματισμό (ΑΠΕ, κλπ), τις επενδύσεις και την τεχνολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider