Σε συναγερμό η ΕΛΤΕ μετά την υπόθεση της Folli Follie

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε συναγερμό η ΕΛΤΕ μετά την υπόθεση της Folli Follie
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) εντείνει τους ελέγχους.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) μετά το σκάνδαλο της Folli Follie και προς την κατεύθυνση αυτή εντείνει τους ελέγχους στις Επιτροπές Ελέγχου Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος (ΟΔΣ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κοινοποίησε ειδικό ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος, ώστε να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει διευρύνει τις ευθύνες τους.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Παναγιώτη Γιαννόπουλου και το εν λόγω ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας Ελεγκτών και περιλαμβάνει αναφορές τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του και τη χρονική περίοδο αναφοράς.

Στο Ελληνικό λογιστικό δίκαιο ως Οντότητες Δημόσιου Συμφέροντος ορίζονται οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές ή άλλες κινητές αξίες είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία ως δημόσιου συμφέροντος, ήτοι που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εθνική ή τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Το άρθρο 44 του ν. 4449/2017 προβλέπεται ότι κάθε οντότητα δημόσιου συμφέροντος διαθέτει Επιτροπή Ελέγχου η οποία αποτελείται από τρία τουλάχιστον μέλη, τα οποία διαθέτουν στο σύνολό τους επαρκή γνώση στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η ελεγχόμενη οντότητα και ένα εκ των οποίων είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής σε αναστολή ή συνταξιούχος ή διαθέτει επαρκή γνώση στην ελεγκτική και λογιστική. Τα μέλη των Επιτροπών Ελέγχου πρέπει να είναι ανεξάρτητα από την ελεγχόμενη οντότητα, ήτοι να μην έχουν επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την εταιρεία, να μην έχουν συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού, κ.α..

Ενδεικτικά μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Επιτροπών Ελέγχου συγκαταλέγονται:

-Η παρακολούθηση της διαδικασίας χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και η υποβολή συστάσεων ή προτάσεων για την εξασφάλιση της ακεραιότητάς της.

-Η ευθύνη της Επιτροπής ελέγχου για τη διαδικασία επιλογής ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικών εταιρειών.

-Η επισκόπηση και παρακολούθηση από την επιτροπή ελέγχου της ανεξαρτησίας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή των ελεγκτικών εταιρειών.

-Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων του εσωτερικού ελέγχου, διασφάλισης της ποιότητας και διαχείρισης κινδύνων της επιχείρησης και, κατά περίπτωση του τμήματος εσωτερικού ελέγχου όσον αφορά στην χρηματοοικονομική πληροφόρηση της ελεγχόμενης οντότητας, χωρίς να παραβιάζει την ανεξαρτησία της οντότητας αυτής.

-Η παρακολούθηση του υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

-Η ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της ελεγχόμενης οντότητας για το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού ελέγχου και την επεξήγηση για το πώς συνέβαλε ο υποχρεωτικός έλεγχος στην ακεραιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και για το ποιος ήταν ο ρόλος της επιτροπής ελέγχου στην εν λόγω διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider