Νέα αυστηρά μέτρα, τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχύουν από την Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου στην αγορά της Αττικής.
Ρολά θα κατεβάσουν τα εμπορικά καταστήματα, με τις αγορές να γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά, όπως τον περασμένο Νοέμβριο και τον Μάρτιο του 2020. Αναστέλλεται επίσης και η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης νυχιών.
Ανοιχτά από την άλλη πλευρά, αναμένεται να παραμείνουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, βενζινάδικα, συνεργεία, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, περίπτερα και pet shop.
Στα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα συνεχίσει να λειτουργεί το take away, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και η υπηρεσία delivery.
Tι θα γίνει με τα ανθοπωλεία
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα ανθοπωλεία ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου την Κυριακή. Το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου ήταν τα καταστήματα να λειτουργήσουν έστω και με τις αγορές να γίνονται κατόπιν ραντεβού, καθώς πρόκειται παραδοσιακά για μία μέρα με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, τα ανθοπωλεία έχουν ήδη προμηθευτεί εμπόρευμα για τη συγκεκριμένη μέρα το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί, εφόσον τα καταστήματα μείνουν κλειστά.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, ο Γενικός Γραμματέας εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αποφασίστηκε το προσεχές Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου, να λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα με τις μεθόδους click away και click inside, δηλαδή κατόπιν ραντεβού.
Οι αντιδράσεις των εμπόρων
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για νέο αυστηρό lockdown, επιβεβαίωσε τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις των εμπόρων, οι οποίοι πλέον εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των επιχειρήσεων τους ενώ ζητούν νέα μέτρα στήριξης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επαναλαμβάνει ότι «το τρίτο "lockdown" θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».
«Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση» προσθέτει.
«Η εφαρμογή του καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, σχεδόν μηδενίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Περιφέρεια Αττικής και κατά συνέπεια περιορίζει τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, κατά 50%, τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.
«Πολύ φοβάμαι, πως πλέον τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν την Άνοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, δυστυχώς, θα αναχαιτίσει και τη λειτουργία πολλών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζόμενους.
Αναμένουμε βεβαίως, πρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης, αλλά επίσης κατανοούμε ότι τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν είναι ούτε ανεξάντλητα, ούτε απεριόριστα. Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει πλέον πολλά, καθώς ο ορίζοντας της πανδημίας προσδιορίζεται πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.