Για πρωτοφανή μείωση των ενεργειακών επενδύσεων έκανε λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεση World Energy Investment, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές» επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. «Η κρίση έχει φέρει χαμηλότερες εκπομπές, αλλά για τους λάθος λόγους», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
«Η ιστορική πτώση στις ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως είναι βαθιά ανησυχητική για πολλούς λόγους», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση
«σημαίνει χαμένες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και απώλεια ενεργειακού εφοδιασμού, ο οποίος ίσως να είναι απαραίτητος μόλις ανακάμψει η οικονομία», συνέχισε. «Η επιβράδυνση των δαπανών για βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει την αναγκαία μετάβαση σε πιο ανθεκτικά και βιώσιμα ενεργειακά συστήματα.»
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με πάνω από 346.700 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η πανδημία οδήγησε τις κυβερνήσεις στο να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα στην καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι αυστηροί περιορισμοί οδήγησαν σχεδόν σε ακινησία, ενώ διεθνείς αναλυτές αναμένουν μια χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930.
Στις αρχές του 2020, ο IEA ανέφερε ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις παρουσίαζαν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των δαπανών μέσα σε έξι χρόνια.
Όμως, μετά την κρίση του Covid-19 ανέφερε ότι αναμένει οι παγκόσμιες επενδύσεις να μειωθούν κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, ο ενεργειακός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός μείωσης της ζήτησης, χαμηλότερων τιμών ενέργειας και αύξησης των περιπτώσεων μη πληρωμής λογαριασμών σημαίνει ότι τα ενεργειακά έσοδα για τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία αναμένεται να μειωθούν κατά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια 2020.
Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης, συνέχισε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι, για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες δαπάνες για το πετρέλαιο αναμένεται να μειωθούν κάτω από το ποσό που δαπανήθηκε για την ηλεκτρική ενέργεια.
«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξαν ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Birol.
«Αυτά τα δίκτυα πρέπει να είναι ανθεκτικά και έξυπνα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών σοκ, αλλά και για την κάλυψη των αυξανόμενων μεριδίων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι σημερινές επενδυτικές τάσεις αποτελούν σαφή προειδοποιητικά σημάδια για τη μελλοντική ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας », πρόσθεσε.
Το συνολικό μερίδιο των παγκόσμιων ενεργειακών δαπανών που πηγαίνει στις λεγόμενες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η πυρηνική ενέργεια, η δέσμευση άνθρακα και η αποθήκευση, έχει «κολλήσει» περίπου στο ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο IEA.
«Σε απόλυτους όρους, παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επιτάχυνση των ενεργειακών μεταβάσεων», εκτιμά ο οργανισμός.
«Η κρίση έχει φέρει χαμηλότερες εκπομπές, αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Αν θέλουμε να επιτύχουμε μόνιμη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, τότε θα πρέπει να δούμε μια ταχεία αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια », επεσήμανε ο Birol.