Νέα δεδομένα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των media αναμένεται να δημιουργήσει, η εξαγορά - εφόσον το deal ολοκληρωθεί- της Forthnet από τον όμιλο Alter Ego, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στην περίπτωση που η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι θετική και η συμφωνία εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί, αλλάζουν τόσο στην τηλεπικοινωνίες όσο και στο τηλεοπτικό τοπίο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Η Alter Ego με την απόκτηση της Forthnet/Νοva θα αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης και παράλληλα σε αθλητικό περιεχόμενο. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από λίγες ημέρας η Ολομέλεια του ΕΣΡ έκρινε την εταιρεία Alter Ego και το One Channel ,οριστική δικαιούχο της έκτης άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας.
Παράλληλα εφόσον η εταιρεία αποκτήσει πρόσβαση και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών γίνεται σαφές ότι δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός πόλος που είναι ικανός αναδιατάξει του κλάδους των media και τηλεπικοινωνιών όπου κυριαρχούν αυτή τη στιγμή η Cosmote, η Vodafone και η Wind.
Πλέον η πρόταση της Αlter Ego φαίνεται ότι βρίσκεται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών και εξετάζεται.
Tις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξεως των 310 εκατ. ευρώ της Forthnet, επιβεβαίωσε την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα η διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, επιβεβαίωσε την «υποβολή πρότασης από εταιρεία του ομίλου Alter Ego Mass Media S.A., προς τις Τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής αναφορικά με τα ανοίγματά τους, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της εταιρείας και της θυγατρικής της Forthnet Media A.E.».
Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για τίμημα ύψους 40 - 50 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του δανεισμού.
Πριν από την πρόταση του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο ΑΝΤ1 (Κυριακού), ενώ νωρίτερα είχαν αποσυρθεί οι Vodafone και Wind.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Forthnet προς το Χ.Α., η πρόταση της Alter Ego «τελεί υπό όρους και η διαδικασία αξιολόγησής της εναπόκειται στις τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της εταιρείας στη διαδικασία αυτή». Η εταιρεία δεσμεύεται πως «θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, με νεότερη ανακοίνωση της για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την πρόταση, όταν και εφόσον ενημερωθεί σχετικά από τις τράπεζες».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση από την Alter Ego, υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura, η οποία έχει αναλάβει, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να παρουσιάσει επενδυτή.
Σήριαλ η διαδικασία πώλησης
Η Forthnet τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εκτός από τον δανεισμό έχει παράλληλα σημαντικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Η υπόθεση σχετικά με την πώληση της εταιρείας άρχισε το καλοκαίρι του 2016, όταν το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ).
Τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του ΜΟΔ τον δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου. Ο δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη Forthnet. Στη συνέχεια με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του Ομολογιακού Δανείου οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Από τα τέλη του 2016, οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας, και προσέλαβαν ως σύμβουλό τους την επενδυτική τράπεζα Nomura.
Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια διαδικασίας, και ύστερα από πολύμηνες αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα Vodafone/WIND, οι τράπεζες τον Ιούλιο του 2019 βρέθηκαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone. Στην πορεία, οι τράπεζες είχαν απορρίψει αρκετούς ενδιαφερόμενους αλλά και δύο συγκεκριμένες προτάσεις από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, επειδή ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.
Η ιστορία της εταιρείας
Η Forthnet απασχολεί 1.100 εργαζομένους, διαθέτει περισσότερα από 110 καταστήματα σε 60 πόλεις, εξυπηρετεί περισσότερες από 40.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ περίπου το 16% των ελληνικών νοικοκυριών απολαμβάνουν υπηρεσίες της.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1994 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας της Κρήτης, με τη δημιουργία του δικτυακού κόμβου που θα συνέδεε χρήστες σε δίκτυα υπολογιστών της εποχής. Έναν χρόνο μετά, η σύσταση της εταιρείας στηρίχθηκε από ισχυρούς μετόχους, όπως το ΙΤΕ και τις Μινωικές Γραμμές.
Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη της Forthnet είναι ραγδαία και τον Οκτώβριο του 2000 εισέρχεται στο Χ.Α., αντλώντας 16,2 δισ. δρχ.
Το 2008 νέος βασικός μέτοχος με 21% καθίσταται η αραβική Emirates Intrenational Tellecommunications (EIT). Τον ίδιο χρόνο εισέρχεται στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης και ξεκινάει η συνεργασία με την NOVA την οποία αποκτά με τίμημα κοντά στα 470 εκατ. ευρώ. Η Forthnet προχωρά σε δανεισμό ύψος 300 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη εξαγορά.
Από τις αρχές της δεκαετίας, η εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αποτελεί στόχο εξαγοράς.
Η Forthnet τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώνει ότι εισέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO).
Συγκεκριμένα προχωρά σε συμφωνία με τη Vodafone, προκειμένου να καταστεί εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (mobile virtual network operator ή MVNO) στην Ελλάδα. Η Forthnet στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι τετραετούς διάρκειας από την ημερομηνία έναρξης εμπορικής διάθεσης από τη Forthnet των ανωτέρω υπηρεσιών, που προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2020».