Δίκτυα 5G: Η κρίση σηματοδοτεί ευκαιρίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δίκτυα 5G: Η κρίση σηματοδοτεί ευκαιρίες
Μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr, ενώ περισσότερες από 1.130 υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά, με ένα απλό κλικ.

Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους επέτρεψαν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ψηφιακά δίκτυα δίνοντας την ευκαιρία αξιοποίησης περισσότερων τεχνολογικών δυνατότητων που μέχρι σήμερα έμοιαζαν πρακτικά αδύνατες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη όπου συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ περισσότερες από 1.130 υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά, με ένα απλό κλικ.

Σε συνθήκες κρίσης, δοκιμάστηκαν επίσης τα όρια και τα οφέλη της τηλεργασίας και της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 5,4% των εργαζομένων στη χώρα μας δούλευε με τηλεργασία το 2019, ενώ σύμφωνα με στοιχεία Πανευρωπαϊκής έρευνας (2020) του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), το ποσοστό της τηλεργασίας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εκτοξεύθηκε περίπου στο 26% για την Ελλάδα.

Καθημερινές διαδικασίες απλοποιήθηκαν, με την υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων που λειτούργησαν ως «βραχίονας» για την κοινωνία, διευκολύνοντας τη λειτουργία της οικονομίας και ελαχιστοποιώντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Ειδικά σχεδιασμένες «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές, όπως η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στον αριθμό 13033, επέτρεψαν σε συνθήκες πίεσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα γρήγορης εξυπηρέτησης κάθε φορά που επιθυμούμε να μετακινηθούμε από το σπίτι μας.

Για πρώτη φορά, με ένα κλικ, καινοτόμες υπηρεσίες υγείας ενεργοποιούνται μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο, και ενισχύουν την «ψηφιακή υγεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάνω από 1.700.000 πολίτες είναι πλέον εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης και περισσότερες από 12.000.000 άυλες ιατρικές συνταγές έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Η καινοτόμα υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, βελτιώνει την καθημερινότητα όλων μας, μέσα από εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως, απαλλάσσει το υγειονομικό προσωπικό, σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η τρέχουσα, από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες και παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα της παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι ψηφιακές υποδομές και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έφεραν στην υπηρεσία των πολιτών τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού ραντεβού για εμβολιασμό, η οποία επιτρέπει μέσα από εύκολη χρήση, την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού και επιταχύνει την εμβολιαστική πορεία της χώρας.

Σε συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, επιταχύνθηκε με γοργούς ρυθμούς, καθώς η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ‘έσπρωξε’ το κράτος σε μια ταχεία ψηφιακή μετάβαση που βρισκόταν σε λήθαργο και απέδειξε τα πόσα μπορούν να γίνουν χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, αλλά και πόσα ακόμη μπορούν να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις από τη συσκευή του κινητού μας όπου και αν βρισκόμαστε.

Το ψηφιακό τοπίο έχει ήδη αλλάξει μεσούσης της πανδημίας, ωστόσο η πραγματική επίδραση της ψηφιακής εποχής που βιώνουμε θα αποτυπωθεί στην ‘επανάσταση’ που συντελείται με την υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην οικοδόμηση των 5G δικτύων. Οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών στη χώρα μας ήδη έχουν ξεκινήσει ένα ενισχυμένο πλάνο επενδύσεων όπου μόνο για την ανάπτυξη αυτών των δικτύων εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

Το 5G συνδέεται άμεσα με την εθνική ψηφιακή στρατηγική της χώρας και μπορεί να αποτελέσει το δομικό συστατικό που θα ενεργοποιήσει την καινοτομία και μέσα από βελτιωμένη εμπειρία διασύνδεσης και ταχύτητες έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις (μέσες ταχύτητες λήψης περίπου 1GBps), τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θα «ξεκλειδώσουν» εφαρμογές που θα ελαχιστοποιήσουν την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα, θα βελτιώσουν το κόστος των υπηρεσιών και την απόδοση σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας.

Η επόμενη δεκαετία η οποία θεωρείται συνυφασμένη με τη λειτουργία των δικτύων 5G σε άμεση συνάρτηση με την πράσινη ανάπτυξη, αναμένεται να αναδείξει περαιτέρω νέες δυνατότητες απλοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών, από την τηλεϊατρική και τη ρομποτική ιατρική μέχρι την οικοδόμηση «έξυπνων πόλεων» με αυτόνομα οχήματα να κινούνται σε έξυπνους δρόμους, καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος και των υποδομών, ορθολογική διαχείριση του νερού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2050, το 70% του πληθυσμού θα ζει σε έξυπνες πόλεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider