Νέα πλατφόρμα ετοιμάζουν οι τράπεζες με στόχο να «σκανάρουν» τους οφειλέτες που απολαμβάνουν προστασία της πρώτης κατοικίας εν αναμονή του δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη βρίσκονται 80.000 κόκκινοι οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μπει στο «μάτι» όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και των Θεσμών. Επανειλημμένα ο SSM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει τη δυσλειτουργία του προηγούμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που δημιουργεί πολυετείς αναμονές στα Ειρηνοδικεία προσφέροντας ασυλία σε μεγάλο αριθμό στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σε αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα στοχεύει η νέα πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τις τράπεζες μετά το καλοκαίρι. Το δυνατό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους είναι ο μηχανισμός της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου και αντλεί τραπεζικά, οικονομικά, φορολογικά και περιουσιακά στοιχεία για κάθε φορολογούμενο που αιτείται προστασία, αφού θα πρέπει να συναινέσει σε άρση του προσωπικού του απορρήτου.
Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, όμως, ισχύει ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου 2018, μετά την αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 για όσους κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στην προστασία. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να «σκανάρουν» τους 80.000 οφειλέτες του προηγούμενου καθεστώτος και με βάση τη συνολική εικόνα της περιουσιακής και οικονομικής τους κατάστασης να εντοπίσουν με ακρίβεια πλέον ποιοι από αυτούς είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου στο insider.gr, είναι να απαιτήσουν από το Δικαστήριο να επισπευστεί η εκδίκαση των υποθέσεων για τους οφειλέτες που -αποδεδειγμένα πλέον- δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Με τον τρόπο αυτό, σκοπεύουν η «ουρά» των υποθέσεων- που μπορεί να χρειαστούν και 10 χρόνια για να εκδικαστούν- να εξαλειφθεί πολύ ταχύτερα.
Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος των οφειλετών αυτών αναμένεται να μεταπηδήσουν στο νέο καθεστώς προκειμένου να αξιοποιήσουν την κρατική επιδότηση δόσης η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών θα το πράξουν, ενδεχομένως περισσότεροι από τους μισούς, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Στο πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας της, η νέα πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία έχει δεχθεί περισσότερες από 9.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.200 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας. Υπολογίζεται ότι είναι επιλέξιμοι 150.000-180.000 δανειολήπτες που είτε δεν έχουν αιτηθεί ποτέ προστασία είτε βρίσκονται στην αναμονή του δικαστηρίου βάσει του προηγούμενου νόμου.