Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκεται ήδη –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr- η προοπτική της επέκτασης του Νόμου Κατσέλη, ο οποίος θεωρητικά εκπνέει στο τέλος του χρόνου.
Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση για 12 μήνες αλλά και επέκταση της περιμέτρου των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενη ότι, με τη λήξη της ισχύος του νόμου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «απροστάτευτοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας. Και αυτό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, τόσο για τις τράπεζες, όσο –κυρίως- για την κυβέρνηση που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών και μάλιστα για ακίνητα σχετικά μικρής αξίας.
Οι δανειστές από την πλευρά τους σε πρώτη φάση δείχνουν ανένδοτοι στα ελληνικά αιτήματα, ζητώντας να μην υπάρξει καμία απολύτως παράταση στη διάρκεια ισχύος του νόμου, ενώ παράλληλα δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης. Εντούτοις, όπως αναφέρουν στο insider πηγές πλησίον των διαπραγματεύσεων, η στάση αυτή είναι συνηθισμένη και από προηγούμενες περιπτώσεις, ενώ στο τέλος βρίσκεται μια συμβιβαστική λύση που καλύπτει και τις δύο πλευρές. Έτσι, εκτιμούν ότι θα δοθεί εν τέλει παράταση τουλάχιστον για 3 με 6 μήνες, χωρίς να αποκλείουν και μια διεύρυνση των κριτηρίων, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Πιέσεις για πλειστηριασμούς και φόβος για εξώσεις
Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να λάβει παράταση ο Νόμος Κατσέλη είναι άμεσα συνυφασμένη με τις πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες για να «πατήσουν γκάζι» στους πλειστηριασμούς. Ενώ μέχρι πρότινος τα ακίνητα που έβγαιναν στο σφυρί ήταν (αναλογικά) λίγα και κατά κανόνα μικρότερης αξίας, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην στους επόμενους μήνες.
Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, πολύ σύντομα θα βλέπουμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες πλειστηριασμούς κάθε Τετάρτη, ενώ στο ηλεκτρονικό σφυρί θα βγαίνουν και ακίνητα αξίας ακόμα και 50.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει έντονος ο φόβος ότι θα ξεκινήσουν και εξώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις ακινήτων που έχουν περάσει σε funds, τα οποία δεν θα διστάσουν να εξαντλήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να αποκομίσουν χρήματα από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί εφιάλτη και για το κυβερνητικό επιτελείο, που δεν θέλει επουδενί να γίνουν στην Ελλάδα σκηνικά Ισπανίας, όταν στην κορύφωση της κρίσης είχαμε μαζικά εικόνες βίαιων εξώσεων ακόμα και από μικρά διαμερίσματα.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο γίνεται προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες να μπουν στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκρισης. Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, η μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται κοντά στην εκπνοή του Νόμου Κατσέλη, δεν κρύβουν όμως τους φόβους τους ότι τότε θα είναι πολύ αργά.