Κατά 515 εκατ. ευρώ περίπου θα τονώσει την κερδοφορία και τα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας, το swap ομολόγων που συμφώνησε με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο κρίνεται πιστωτικά θετικό σύμφωνα με τη Moody’s.
Τα 515 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 72% της προ προβλέψεων κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), ως το γ' τρίμηνο του 2019 και στηρίζουν την θετική τροχιά των κεφαλαίων προσθέτοντας περίπου 135 μονάδες βάσης στα κεφάλαια CET1, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 16,8% στα τέλη του 2019.
Παράλληλα, η ΕΤΕ εξασφαλίζει επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους σε καθαρή βάση περίπου 85 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα νέα ομόλογα που έλαβε και τα οποία λήγουν το 2050.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκο αξιολόγησης, η υψηλότερη κεφαλαιακή βάση θα διευκολύνει τις προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει τα NPEs, έχοντας μεγαλύτερη δυνατότητα να γράψει δυνητικές ζημιές από την τιτλοποίηση ή την πώλησή τους.
Αν και σε πτωτική τροχιά, ο δείκτης NPEs των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός, στο 34,1% με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019, οπότε η πρώτη προτεραιότητα της τράπεζας είναι να βελτιώσει τη φερεγγυότητά της μειώνοντας τα NPEs, τα οποία βαρύνουν τον ισολογισμό της αλλά και την οικονομική της απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στόχος η μείωση των NPEs στα 4,3 δισ. ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί σε στόχους μείωσης των NPEs στα 4,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021, από 11,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως μέσα από την τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ. Η σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδυασμένη με την καλύτερη κεφαλαιακή θέση θα βοηθήσει την τράπεζα να κάνει την τιτλοποίηση φέτος, και δυνητικά να καταφέρει να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια στο 1,6 δισ. ευρώ νωρίτερα από το 2022 που σχεδίαζε αρχικά.
Μυλωνάς: Τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα
Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.
Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση, τους προσεχείς μήνες, αξιοποιώντας το σχέδιο Ηρακλής, ενώ για τη διαχείριση τους θα συνεργαστεί με κάποιους από τους servicers που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, δεν θα προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου της εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων, ενώ δεν σκοπεύει να συστήσει κάποια άλλη, ξεχωριστή εταιρεία για το σκοπό αυτό.