Την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με την DGComp για την παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής», σηματοδοτεί η κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς την ερχόμενη εβδομάδα. Ο «Ηρακλής 2» στοχεύει να δώσει άμεσα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους ξένους επενδυτές για το ότι οι ελληνικές τράπεζες εξυγιαίνονται πλήρως και οδεύουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η δεύτερη φάση του «Ηρακλή» στοχεύει στην «εκκαθάριση» του εναπομείναντος αποθέματος κόκκινων δανείων των τραπεζών, ύψους 29 – 30 δισ. ευρώ, συν όσα νέα NPLs αναμένονται από την πανδημική κρίση. Συνολικά εκτιμάται ότι ο «Ηρακλής 2» θα «σηκώσει» μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 34 – 35 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα «Covid» δάνεια θα διαμορφωθούν στα 5 δισ. ευρώ.
Επιθυμητός στόχος είναι η διαπραγμάτευση για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή» να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και να δοθεί η έγκριση της DGComp ώστε η δεύτερη φάση του ελληνικού APS να ξεκινήσει τον Μάιο. Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει επίσης ακόμη καλύτερους όρους συμμετοχής των τραπεζών στον «Ηρακλή 2». Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει κάποιες προτάσεις τους και αναμένουν ασμένως τον «Ηρακλή 2», αφού μέσω των τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσουν σε αυτόν, θα μπορέσουν να επιτύχουν μονοψήφιο δείκτη NPE και να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2022.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα ποσά των τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν και των εκτιμώμενων κρατικών εγγυήσεων που θα χρειαστούν για τα senior ομόλογα. Το ύψος των εγγυήσεων αναμένεται στα 10 – 12 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συζήτησης με τον SSM. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, έχει εξαρχής επικροτήσει την αποτελεσματικότητα του «εργαλείου» των τιτλοποιήσεων, και εν προκειμένω του «Ηρακλή», για τη δραστική μείωση των NPLs. Παράλληλα, έχει προτείνει ως καλή εναλλακτική λύση και ένα δίκτυο εθνικών bad banks, με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τιμολόγηση. Καθώς αυτή η ιδέα δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, σε συνέντευξή του, στις 30 Δεκεμβρίου 2020 στην Börsen-Zeitung, ο Α. Ένρια απορρίπτει το ενδεχόμενο οι εποπτικές αρχές να δώσουν κίνητρα στις (μεμονωμένες) τράπεζες για την προώθηση του «εργαλείου» των Asset Management Companies (λέει χαρακτηριστικά «θα χρησιμοποιήσουμε το μαστίγιο και όχι το καρότο»).
«Ηρακλής 2» και ΑΜΚ Τρ. Πειραιώς
Η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον «Ηρακλή 2» που έρχεται λίγες μέρες μετά την τέταρτη παράταση που ζήτησε και έλαβε το ιταλικό σχήμα κρατικών εγγυήσεων GAGs για να συνεχίσει τη μείωση των NPLs των ιταλικών τραπεζών, συνδέεται χρονικά και σημειολογικά με την μεταβατική κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η ενεργοποίηση του «Ηρακλή 2» θα αποτελέσει πρόκριμα για την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς εντός του 2021, δίνοντας το σήμα στους ξένους επενδυτές για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Η Πειραιώς θα έχει μερίδιο 40% στην νέα «πίτα» του «Ηρακλή».
Όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, ο «Ηρακλής» είχε πάρει το «πράσινο φως» για την παράτασή του στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου 2020. Κεντρικό θέμα του συγκεκριμένου Eurogroup ήταν η πρόοδος στη μείωση του συστημικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ και ο «Ηρακλής» έλαβε εύσημα, τα οποία ήταν καταλυτικής σημασίας και για την θετική 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.
Στο Eurogroup αυτό η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε έναντι των εταίρων την υποχρέωση παράτασης του «Ηρακλή», ενώ ο «Ηρακλής 2» περιελήφθη στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως η πρώτη μεταρρυθμιστική δράση στην κυβερνητική ατζέντα της τρέχουσας χρονιάς για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.