Περισσότερη δουλειά, μικρότερη σύνταξη - Πόσο αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περισσότερη δουλειά, μικρότερη σύνταξη - Πόσο αυξάνονται τα όρια ηλικίας
Έντεκα μήνες απομένουν για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά ένα έτος, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Έντεκα μήνες απομένουν για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά ένα έτος, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Από 1/1/2021 ενεργοποιείται η ρήτρα του πρώτου μνημονίου με το νόμο 3863 του 2010 που προβλέπει πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, δηλαδή τους παλιούς (μέχρι το 1992) αλλά και τους νέους (από 1/1 /1993) θα μεταβάλλονται ανά τρία χρόνια, με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των συνταξιούχων άνω των 65 ετών.

Η αναπροσαρμογή των ορίων θα οδηγήσει όσους θα έβγαιναν στα 62 έτη, να πάρουν σύνταξη στα 63 και όσους θα αποχωρούσαν με λίγα έτη στο 67ο έτος της ηλικίας τους να χρειάζονται ακόμη 5 μήνες ίσως και ένα χρόνο για να βγουν.

Η πρώτη χρονιά σύνδεσης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής είναι το 2021 και για την αύξηση των ορίων ηλικίας θα ληφθεί υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους άνω των 65 ετών, στο διάστημα από το 2010 ως το 2020.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ασφαλισμένοι με μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης, που έχουν για παράδειγμα 35ετία και μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 59 ή στα 61 έτη.

Για να κατοχυρώσουν τις ευνοικές διατάξεις, θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από την 1η/1 /2021.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Όπως προβλέπουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, θα φτάσει σταδιακά στα 72 έτη έως το 2060, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η οποία συνδέει το προσδόκιμο ζωής με την έξοδο από την εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής διατυπώθηκε η πρόβλεψη πως τα όρια ηλικία θα αυξάνονται κάθε τριετία, όπως επίσης και ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη (από τα 15 στα 20 έτη) για όλους τους εργαζόμενους.

Η πρόβλεψη ανέφερε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2021 και από τα 67 έτη που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη, θα διαμορφωθούν στα 69 ως το 2030 και στα 72 ως το 2060.

Για τη μειωμένη σύνταξη, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, τα όρια ηλικίας από τα 62 που είναι σήμερα θα φτάσουν στα 64 ως το 2030 και στα 67 ως το 2060.

Ενώ για σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δείχνει να αυξάνεται στα 64 ως το 2030 και θα φτάσει στα 67 το 2045.

Για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2020-2030, το όριο ηλικίας εξόδου θα είναι στα 69 για την πλήρη σύνταξη και στα 64 για μειωμένη.

«Καμπανάκι» και από τον ΟΟΣΑ

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνει και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του (Νοέμβριος 2019), επικαλούμενος την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, την ενίσχυση των άτυπων μορφών απασχόλησης, αλλά και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις χώρες - μέλη του.

Όπως αναφέρει, τα δύο τελευταία χρόνια, οι περισσότερες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις χωρών - μελών του εστίασαν στη χαλάρωση των προϋποθέσεων αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων, ή τη διεύρυνση της συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Ο Οργανισμός επισημαίνει πως στην Ελλάδα, οι νέοι ασφαλισμένοι που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θα εργαστούν για περισσότερα χρόνια, μια και θα συνταξιοδοτηθούν σε μεγαλύτερη ηλικία από τους γονείς τους, ήτοι στα 62 έτη, ενώ η σύνταξη που θα λάβουν αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς θα αντιστοιχεί στο 53,9% του συντάξιμου μισθού τους.

«Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα γρήγορη στην Ελλάδα, την Κορέα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία θα παραμείνουν μεταξύ των χωρών με τους πιο γερασμένους πληθυσμούς», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα το 2018 ήταν τα 61,7 χρόνια για τους άντρες (έναντι 65,4 στις χώρες του ΟΟΣΑ) και στα 60 χρόνια για τις γυναίκες (έναντι 63,7 στον ΟΟΣΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider