Την εδική αποζημίωση των 800 ευρώ μπορούν πλέον να λάβουν εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες τους, αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι που κόβουν μπλοκάκι.
Ωστόσο για να δικαιωθούν το επίδομα θα πρέπει:
1. Να συντρέχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις
2. Να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ή στην ΑΑΔΕ.
Εργαζόμενοι με δύο εργοδότες
Η κατηγορία αυτή προστέθηκε μόλις χθες στους δικαιούχους του επιδόματος, μέσω της ΚΥΑ που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΚΥΑ αναφέρει πως «στη διαδικασία λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προστίθενται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020».
Με άλλα λόγια ένας μισθωτός με πολλαπλή απασχόληση μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση ειδικού σκοπού ακόμη και αν δεν έχει τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες του, εφόσον εργάστηκε κατά κύριο λόγο με μερική απασχόληση στον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί και να τον διατηρεί εκτός αναστολής.
Αν δηλαδή οι ώρες εργασίας του για την περίοδο από 15/3 έως και 20/4, δεν ξεπερνούν σε εβδομαδιαία βάση το 30% των συνολικών ωρών εργασίας του με βάση τις συμβάσεις του.
Προϋπόθεση είναι να υποβάλλουν το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο στην ειδική πλατφόρμα του Π.Σ Εργάνη.
Τα μπλοκάκια
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που κόβουν μπλοκάκι στον εργοδότη τους και αυτοί μπορούν να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ ακόμη κι αν δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, αρκεί να ανήκουν στους ΚΑΔ που πλήττονται, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται σε αυτούς υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
α) να έχουν υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός,
β) να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020,
γ) να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά,
δ) όσοι έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι την 31-3-2019, να μην έχουν υποβάλει πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές το διάστημα από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020,
ε) να μην έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ τους.
Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».