Άνοιξε η πύλη καινοτομίας για τους νέους «παίκτες» της τραπεζικής αγοράς, οι οποίοι μπορούν πλέον να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω του ιστότοπου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ειδική ιστοσελίδα Hub Fintech δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες Fintech και startups να ανοίξουν διάλογο με την κεντρική τράπεζα προκειμένου να διερευνήσουν τις νέες δυνατότητες που παρέχει η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 για διερύθυνση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους από τον περυσινό Μάιο.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είναι ένθερμος υποστηρικτής της καινοτομίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Από το βήμα του ίδιου Φόρουμ, συμπεριέλαβε την καινοτομία στις κομβικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και την υποστήριξη της γνώσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καλλιεργηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις εταιρείες που δεν είχαν μέχρι πρότινος πρόσβαση στον επόπτη, σε αντίθεση με τις τράπεζες που διαθέτουν ήδη όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως εξάλλου συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερωθούν εκτενώς για τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η αδειοδότηση, ώστε να γίνει αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όπως επισήμανε στο insider.gr στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ σε θέματα FinΤech, φιλοδοξία της κεντρικής τράπεζας είναι να εξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο καινοτομίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μεγάλα Fintech του εξωτερικού να επιλέγουν την Ελλάδα για την αδειοδότησή τους.
Σημειώνεται ότι πολλοί γίγαντες του Fintech, όπως η Google Payments και η Revolut, έλαβαν άδεια από μία χώρα της Ευρωζώνης με σκοπό στη συνέχεια την επεκτείνουν μέσω της διαδικασίας passporting. Άπαξ και λάβει μια εταιρεία άδεια από κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η διαδικασία της επέκτασής της στις υπόλοιπες αγορές του ευρώ είναι πολύ πιο απλή, εξηγεί η κ. Καμπουρίδου.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα
Όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα ενδιαφέρονται να αναπτύξουν καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, θα μπορούν να συμπληρώνουν τη φόρμα επικοινωνίας υποβάλλοντας τα ερωτήματά τους.
Με αυτόν τον τρόπο, η κεντρική τράπεζα θα κάνει μια χαρτογράφηση των πρωτοβουλιών που βρίσκονται στα «σκαριά» και θα γνωρίσει τους νέους παίκτες. Αναλόγως του σταδίου ωριμότητας της επιχειρηματικής ιδέας, αλλά και της εμβέλειάς της, η εποπτική αρχή και η επιχείρηση θα διευρύνουν τον διάλογό τους με στόχο την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών για την υλοποίησή της.
Ξεκαθαρίζεται, πάντως ότι η απλή υποβολή αιτήματος στον Κόμβο Καινοτομίας FinTech δεν είναι δεσμευτική και δεν συνεπάγεται αποδοχή ή έγκριση του εγχειρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.