Τι προτείνουν ΣΕΒ, Χρηματιστήριο και τράπεζες για να μην υπάρξουν άλλες Folli Follie

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προτείνουν ΣΕΒ, Χρηματιστήριο και τράπεζες για να μην υπάρξουν άλλες Folli Follie
Οι τράπεζες θα θέτουν και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης στην δανειοδοτική τους πολιτική.

Νέες πρωτοβουλίες για την διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων και τις εταιρικές διακυβέρνησης παίρνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) στη σκιά του σκανδάλου της Folli Follie αλλά και άλλων εμβληματικών υποθέσεων που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δεν είναι ο κανόνας αλλά πλήττουν την εικόνα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι παραπάνω φορείς ανακοίνωσαν όχι μόνο την ανασύσταση ουσιαστικά του Εθνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) αλλά και 14 ακόμη προτάσεις προς τις επιχειρήσεις, τις ελεγκτικές αρχές και το κράτος. Ανάμεσα τους η επικαιροποίηση του ελληνικού κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και η ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας των Συμβουλίων και των Επιτροπών Ελέγχου των επιχειρήσεων.

Κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών οι κ. Θεόδωρος Φέσσας για τον ΣΕΒ, Νίκος Καραμούζης για την ΕΕΤ και Σωκράτης Λαζαρίδης για την ΕΧΑΕ τόνισαν πως πέρα από τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβουν αυτοβούλως οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον πόρους και προσωπικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να επιτελεί καλύτερα τον ελεγκτικό της ρόλο.

Οι φορείς ζήτησαν σημαντικές παρεμβάσεις και για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε Χρηματιστήριο. Ειδικότερα για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ να γίνει υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων μέσα σε πέντε μήνες από τη λήξη της οικονομικής περιόδου. Να δημοσιοποιείται το φορολογικό πιστοποιητικό της επιχείρησης αλλά και να προστεθούν περισσότερα ανεξάρτητα μέλη στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων για να ενισχυθεί η λογοδοσία των εκτελεστικών μελών.

Στο «παιχνίδι» και οι τράπεζες

Στόχος των φορέων είναι οι αλλαγές στην κουλτούρα της εταιρικής διακυβέρνησης να γίνουν οικιοθελώς χωρίς να χρειαστούν μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ωστόσο όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης κατά την σημερινή παρουσίαση οι τράπεζες θα θέτουν και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης στην δανειοδοτική τους πολιτική. Δηλαδή η μεγαλύτερη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί μια επιχείρηση μπορεί να αυξάνει τις δυνατότητες δανειοδότησής της.

«Οι τράπεζες μπορούν να ασκήσουν ισχυρή πίεση για την κάλυψη των πλέον οφθαλμοφανών ελλείψεων στην εταιρική διακυβέρνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας συμπληρώνοντας ότι «η πίεση των τραπεζών μπορεί διαχρονικά να αποδειχθεί εξόχως σημαντική αιτία συμμόρφωσης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο δια των κυρώσεων αλλά και μέσα από την επιβράβευση των επιχειρήσεων που τηρούν αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με καλύτερους όρους δανεισμού προς τις επιχειρήσεις».

Οι 14 προτάσεις

Οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΕΒ, ΕΧΑΕ και ΕΕΤ για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές Αρχές και το κράτος έχουν ως εξής:

Δράσεις ενίσχυσης της αυτοσυμμόρφωσης
1. Ανασύσταση του ΕΣΕΔ
2. Αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
3. Επικαιροποίηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με επιμέρους Κώδικες (πχ για μεγάλες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, μικρομεσαίες μη εισηγμένες, state owned κ.α.
4. Ανεξάρτητα μέλη ΔΣ και ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης
5. Ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας των Συμβουλίων και Επιτροπών Ελέγχου των επιχειρήσεων (σύνταξη οδηγιών και συστάσεων)

Δράσεις ενίσχυσης της ποιότητας & πληρότητας των οικονομικών και μη οικονομικών αποτελεσμάτων & στοιχείων δημοσιότητας
6. Επιτάχυνση υποχρεώσεων πληροφόρησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων εντός 5μήνου από τη λήξη οικονομικού έτους αντί 9μήνου
7. Δημοσιοποίηση του φορολογικού πιστοποιητικού

Δράσεις αλλαγής της επιχειρηματικής κουλτούρας
8. Δράσεις εκπαίδευσης των μελών ΔΣ
9. Εργαστήρια επιμόρφωσης στελεχών διοίκησης, εσωτερικών ελεγκτών και επιτροπών ελέγχου

Δράσεις ενίσχυσης της ικανότητας και αποτελεσματικότητας των εποπτικών & ελεγκτικών αρχών
10. Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ελέγχων
11. Επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της (ΕΛΤΕ) στο έργο των Ορκωτών Ελεγκτών

Δράσεις ολοκλήρωσης, βελτίωσης και επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου
12. ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των κυρώσεων περί μη τήρησης υποχρεώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και της διαδικασίας επιβολής τους
13. Εναρμόνιση εταιρικού δικαίου με τη φορολογική νομοθεσία
14. Ενίσχυση της δημοσιότητας των οικονομικών στοιχείων των μετασχηματισμών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider